Predstavljena monografija „Legat Olivere Čolović Radojković" 1Foto: Z.Nikolić

Predstavljajući monografiju „Legat Olivere Čolović Radojković“ koju su napisale kustoskinje Suzana Novčić, Violeta Cvetanoska i Mirjana Savić, Narodni muzej iz Kraljeva je, večerašnjom promocijom, još jednom u javnosti potvrdio da visoko mesto jedne  ustanove na kulturnoj mapi nacije nije nužno rezervisano samo za one ustanove sa nacionalnim predznakom i iz velikih gradova.

Monografija koja je večeras predstavljena pred prepunom salom Narodnog muzeja u Kraljevu je kako je rekao njen recezent dr Nikola Krstović, docent na Seminaru za muzelogiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedinstveno svedočanstvo i primer saradnje ustanove kulture i osobe koja se, u jednom trenutku, vođena sebi znanim razlozima, opredeli da zajednici u formi legata, podari i poveri stvari koje nisu samo materijalna vrednost nego su i svojevrsno svedočanstvo o stanju duhovnog razvoja te iste zajednice u jednom vremenskom periodu.

U tom kontekstu večeras su ,kao i u predgovoru monografije, sa dužnim poštovanjem pomenuti nekadašnji direktori Narodnog muzeja u Kraljevu, pokojniMilorad  Mihajlović-Miki koji je, još 1985 godine, uspostavio saradnju sa Oliverom Čolović Radojković koja mu je ,najpre,poverila Legat srpskih ikona iz XIX veka i njegov naslednik Dragan Drašković koji će dvodecenijskom ,kontinuiranom i profesionalnom saradnjom sa donatorkom kreirati uslove da njena  vredna i autentična zaostavština u celini postane  deo muzejske ,odnosno gradske kulturne baštine.

Saradnja Narodnog muzeja Kraljevo sa doktorkom Oliverom Radojković Čolović započela 1985. njenom prvom donacijom Zbirke srpskih ikona iz XIX veka, a krunisana donacijom kuće, kompletne umetničke kolekcije i zbirke pokućanstva 2007. godine. Legat obuhvata: porodičnu kuću Čolović (Karađorđeva ulica, broj 98), u kojoj je 2016. godine formirana stalna izložbena postavka, i 530 predmeta. U Umetničku zbirku ušlo je ukupno 138 umetničkih dela, od koji su 114 slike, grafike i crteži,a 24 ikone na staklu i platnu.  Etnološka zbirka je obogaćena sa 324 predmeta pokućstva i 35 delova nameštaja, dok su  u Istorijsku zbirku stigla 33 predmeta, koje čine porodične fotografije, dokumenta, lični predmeti, odlikovanja i nagrade.

Pored autorki  i recezenta na večerašnjoj promociji o delu Etnološke zbirke Legata Olivere Čolović Radojković govorila je i Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. U muzičkom delu programa nastupila  solista Vera Stolić, učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ .

Ko je bila Olivera Čolović Radojković?

Olivera je rođena 1930 godine u Kraljevu,kao kći Žarka Čolovića nosioca Albanske spomenice,prvog predsednika  Udruženja za negovanje tradicijaoslobodilačkih ratova 1912-1918 u Kraljevu,uglednog predratnog kraljevačkog ugostitelja i majke Milje. Žarko Čolović je ,zajedno sa drugim preživelim saborcima, bio vrlo angažovan prilikom organizovanja opštenarodne akcije 1982.da se spomenik Solunskim ratnicima vrati sa gradskog groblja na centralni gradski trg koji se ,od tada zove Trg srpskih ratnika.

Olivera se ,odmah po zavšenoj gimnaziji udala za elektroinžinjera Milana Radojkovića,poreklom iz Smedereva koga je ratni vihor doveo do Kraljeva ali ,bez obzira na udaju,nastavlja da uči,upisuje i završava Medicinski faklutet u Beogradu,postaje specijalista anesteziologije ,magistrira 1973 u Kopenhagenu i Beogradu  a 1980 godine je odbranila i doktorsku disertaciju. Govorila je francuski i engleski i služila se nemačkim jezikom.Objavila je 78 stručnih i naučnih radova,radila je dve godine u Tunisu,tri godine u Holandiji i važila je za priznatog anesteziologa i reanimatora na prostorima ondašnje Jugoslavije.2007 godine nagrađena je diplomom Zaslužnog građanina grada Kraljeva.

Iako profesionalno duboko vezana za egzaktnu nauku kao što je medicina Olivera je svoju ličnost i njen sklad dopunjavala intezivnim druženjima sa umetnicima.Po prelasku u Beograd,Radojkovići žive u Dušanovoj ulic kraj Dobrice Milutinovića,barda srpskog glumišta s koji  se intezivno druže.Kao student pokazuje interesovanje za za svet umetnosti ,kupuje najpre ikone,kasnije slike,creteže,grafike i druge umetničke predmete.Deo ti umetnina stekla je kao poklon od umetnika sa kojima se družila: Mladenom i Marijom Sibinović,Ksenijom Divjak,Mirkom Počučom , Marijom Maskarelijem… Pored njihovih dela u njenoj kolekciji su i dela Petra Dobrovića, Dade Đurića, Miće Popovića, Mila Milunovića, Ljubice Cuce Sokić, Svete Lukića, Šane Lukić ,Bože Ilića, Danice Antić, Mome Kapora, Ljubice Mrkalj,Vase Dolovačkog…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari