Predstavljena monografija ,,Tekla česma i pesma'' 1Foto: I. Trajković

U okviru obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Galeriji Narodnog muzeja održana je promocija monografije „Tekla česma i pesma” Dragana Stojanovića, novinara RTS.

Vranjskoj publici predstavljena je monografija u kojoj gotovo potpuno lirski autor govori o svim sačuvanim česmama, iznoseći detalje o mestima na kojima su se nalazile, kao i koja ih legenda prati ili pesma koja je nastala kao plod susreta kraj česama stvarnih ili poetskih ličnosti. Knjiga predstavlja osvrt na arhitektonsko blago, razvoj grada, razvoj vodosnabdevanja i slika je društvenog života u Vranju čije su središte same česme.

Osim autora, Dragana Stojanovića, na promociji su govorili i recenzent knjige dr Vladimir Parežanin, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ilustrator Aleksandar Stojanović – arhitekta, kao i urednik knjige Radica Smiljković. Кnjiga ,,Tekla česma i pesma“, nastala je u okviru projekta koji je dobio sredstva na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz kulture grada Vranja.

Кnjigu je uredila Radica Smiljković, a izdavač je ,,Riznica reči‘’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari