Predstavom "Živi pesak" otvoren 17. Joakimfest u Kragujevcu 1Foto: Nenad Borisavljević

Predstavom „Živi pesak” po motivima stvaralaštva Otoa Tolnaia i Pala Petrika u režiji Kinga Mezeia sinoć je otvoren 17. Joakimfest – međunarodni pozorišni festival u Kragujevcu. Predstava kojom je otvoren festival pod sloganom „Harmonija različitosti” produkcija je Novem pozorišne organizacije, Narodnog pozorišta iz Subotice i Regionalnog kreativnog ateljea iz Kanjiže.

U izboru selektora Miroslava Mikija Radonjića kragujevačka publika će za šest dana festivala biti u prilici da pogleda predstave iz regiona: BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Sa Velike scene Knjaževsko-srpskog teatra, koji je organizator Joakimfesta glumica kragujevačkog pozorišta Marija Rakočević istakla je da je Međunarodni pozorišni festival Joakimfest smotra modernog, estetski tematski i poetički referentnog pozorišta, koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv ne samo u lokalnoj zajednici nego u širem regionu.

– Joakimfest slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo, naglasila je ona.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević, podsetio je da je 17. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest baš kao i 58. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” čiji je domaćin, takođe bilo kragujevačko pozorište u maju ove godine posvećen osnivaču našeg pozorišta Joakimu Vujić, a povodom 250 godina od njegovog rođenja.

– Drago mi je da u godini Joakimovog jubileja, na sceni koja nosi njegovo ime, naše pozorište ima priliku da ugosti ansamble iz pet zemalja koji će izvesti žanrovski različite, a umetnički relevantne predstave, rekao je direktor Knežević.

Predstavom "Živi pesak" otvoren 17. Joakimfest u Kragujevcu 2
Knjaževsko-srpski teatar domaćin dva festivala posvećena Joakimovom jubileju – Mladen Knežević i Marija Rakočević Foto: Nenad Borisavljević

Po njegovim rečima, upravo 17. Joakimfest ovogodišnjom selekcijom, a pre svega svojim trajanjem dokazuje da pozorište jeste snaga koja svakom, pa i našem društvu, može otvoriti nove prostore i biti podsticaj u kreativnom prevazilaženju izazovne svakodnevice.

– Pozorište u današnjem vremenu koje je puno različitih zamki, uprkos svemu i, ili u inat svemu opstaje i pokazuje svoj društveni značaj, čini se jače, nego u vremenima s manje izazova. Pozorište je bilo i jeste mesto susretanja i preplitanja različitosti, mesto novih ideja i novih, drugačijih pogleda na svet u kome živimo. Verujući u ideju neprolaznosti pozorišta kao i u ideje koje ono nosi, verujući u njegovu snagu i značaj, želim vam iskrenu dobrodošlicu na 17. Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, završio je svoje obraćanje festivalskoj publici na otvaranju Mladen Knežević.

Festival je zvanično otvorio selektor Miroslav Miki Radonjić, takođe podsetivši na veliki jubilej, četvrt milenjuma od rođenja Joakima Vujića.

– Mi, kao narod nemamo običaj da se sećamo ljudi koji su bitni i važni za razvoj našeg pozorišta, a Joakim vujić zaista jeste „otac našeg pozorišta”. Ne samo što je pisao, režirao i igrao u predstavama, prevodio tekstove sa nemačkog, prilagođavao ih i umetao posrbice, već je on, tada na početku 19. veka uporedo sa stvaranjem našeg teatra stvarao i edukovao pozorišnu publiku u Srbiji, koja do njega nije postojala, naglasio je Radonjić.

Predstavom "Živi pesak" otvoren 17. Joakimfest u Kragujevcu 3
Festivali ne podilaze ukusu publike već, raznovrsnim predstavama, služe da opipaju njen puls slektor Miroslav Miki Radonjić Foto: Nenad Borisavljević

Po njegovom mišljenju festivali su posvećeni publici i prilika da se selekcijom određenih predstava „oseti njen puls”.

– To nije podilaženje publici već prilika da se na jednom mestu pogledaju predstave različitih žanrova i estetika, poput „Živog peska” kojom se otvara Joakimfest – neverbalne predstave koja ima toliko toga da „kaže”. Na festivalu će biti prikazane duhovite, tragične, katarzične predstave a da li će vam se selekcija svideti – videćemo. Nadam se da ćete u njima uživati i u tom i takvom duhu, proglašavam 17. Joakimfest otvorenim, rekao je Radonjić i festival je otpočeo.

Kragujevačkoj festivalskoj publici dopala se predstava kojom je Joakimfest otvoren a koja ispituje odnos slike i teksta, pozorišta i likovne umetnosti, na osnovu motiva stvaralačkog univerzuma pesnika Otoa Tolnaija i slikara Pala Petrika.

– Od moje mladosti volim i proučavam Tolnajevu poeziju i odavno sam se spremao da od njegovih dela napravim predstavu, „priznao” je reditelj Mezei, koleginici Milici Mutavdžić, u razgovoru za festivalski bilten koji izlazi svakog dana festivala, dodavši da „mu je važno da predstava ostane permanentno živa, da rutina ne zameni stvaralačku energiju u njoj”.

Tročlani žiri 17. Joakimfesta Željko Jovanović, pozorišni kritičar i književnik, Ana Todorović, glumica i Đorđi Jolevski, glumac dodeliće dve nagrade – Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu Grada Kragujevca.

Međunarodni pozprišni festival Joakimfest (do 2020 – JoakimInterFest) osnovan je 2006. godine na inicijativu tadašnjeg direktora Knjaževsko-srpskog teatra, reditelja Dragana Jakovljevića uz podršku Grada Kragujevca. Tadašnje uprave Teatra i Grada prepoznale su potrebu za jednim internacionalnim pozorišnim festivalom koji bi unapredio pozorišni život na ovom prostoru a kragujevačkoj publici, kao i asamblu ovdašnjeg pozorišta pružio uvid u nove teatarske tokove.

Za ovih 17 godina na Joakimfestu izvedeno je više od 150 predstava iz 25 zemalja u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

Predstavom "Živi pesak" otvoren 17. Joakimfest u Kragujevcu 13
Predstava „Živi pesak” otvorila 17. Jokimfest Foto: Nenad Borisavljević

Drugog dana fstivala na Maloj sceni Knjaževsko-srpskog teatra pdržana je manifestacija iz pratećeg programa festivala – tribina „Međunarodni i regionalni pozorišni festivali u Srbiji – tradicija, izazovi, perspektiva”, na kojoj su učestvovali direktori i predstavnici pozorišnih festivala: BITEF, Sterijino pozorje, Teatar na raskršću, Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda”, Festival „Dani Zorana Radmilovića” i Joakimfest.

Večeras na takmičarskom repertoaru 17. Jokimfesta je predstava „Skupština” po motivima drame Kristine Klemente i u adaptaciji Ivana Stjepanovića. Preddstavu „Skupština” Gradskog pozorišta „Jazavac” iz Banja Luke (RS/BiH) režirao je Ivan Plazibat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari