Narodna biblioteka Srbije proslavila je juče 175 godina postojanja, uručivši nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije – „Preljubnicima“ Vide Ognjenović u izdanju Stubova kulture. Žiri je, prema rečima njegovog člana, direktora NBS Sretena Ugričića, imao zadatak da među 25 najčitanijih knjiga u bibliotekama širom Srbije, donese odluku koja će doprineti „uspostavljanju kulturnih, umetničkih, prosvetnih i uređivačkih vrednosti“.

Narodna biblioteka Srbije proslavila je juče 175 godina postojanja, uručivši nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije – „Preljubnicima“ Vide Ognjenović u izdanju Stubova kulture. Žiri je, prema rečima njegovog člana, direktora NBS Sretena Ugričića, imao zadatak da među 25 najčitanijih knjiga u bibliotekama širom Srbije, donese odluku koja će doprineti „uspostavljanju kulturnih, umetničkih, prosvetnih i uređivačkih vrednosti“. Roman „Preljubnici“ je u najužem krugu glasanja pobedio „Semolj zemlju“ Mira Vuksanovića, a među kandidatima u užem krugu su se našli i „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ Svetislava Basare, „Komo“ Srđana Valjarevića i „Pijavice“ Davida Albaharija.
– Ovu nagradu primam kao uzvratni gest na osećanje odanosti Biblioteci koju smatram mestom magične tišine, ali i mestom na kome se sreću pisac i čitalac, dvojstvo organona knjige – rekla je Vida Ognjenović. Ona je primila povelju i nagradu u novčanom iznosu od 50. 000 dinara, a povelja je uručena i Gojku Božoviću, uredniku Stubova kulture, u čijem je izdanju knjiga objavljena.
Na svečanosti povodom proslave, kako je Ugričić naglasio „burne, dramatične, bolne i slavne istorije“, najviše reči bilo je o budućnosti ove ustanove, otelovljenoj u digitalnoj verziji Biblioteke. Navodeći da su biblioteke kroz vekove činile velike napore u uspostavljanju telepatije, Ugričić je istakao da je krenuvši u poduhvat digitalizacije milionskog korpusa nacionalne građe, Narodna biblioteka Srbije krenula na put budućnosti, u susret vremenu telepatije. Do sada je u ukupno 40 zbirki digitalizovano oko pola miliona dokumenata, među kojima su i Srpska dečija biblioteka koja sadrži više od 100 knjiga za decu, oko 300 ćirilskih rukopisa, u okviru kojih i Miroslavljevo jevanđelje, izdanja novina, časopisa, fotodokumenata i drugih svedočanstava o kulturnoj istoriji Srba. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari