Premijera drame "Ludi Ljuba" na otvaranju sezone u Pozorištu Bora Stanković 1Foto: Vranjenews.rs

Tekst Srboljuba Aritonovića, glumca i pisca (1944-2010) prvobitno zamišljen kao TV scenario, bavi se iskonskim motivom koji je u svom opusu do perfekcije razradio Borisav Stanković u svojim delima: patrijahalna porodica, koja se suočava sa nemogućnošću da ima dece što dovodi ženu u centar odlučivanja o nastavku potomstva.

Trgovac Anta nema poroda sa svojom suprugom Cvetom. Sve će se promeniti kada u trgovačku kuću dolazi sluga ludi Ljuba, koji sa godinama postaje zreli mladić. Ljuba pati od trauma iz detinjstva kada ga je maćeha kao dete htela živog da zakopa.

Kada Ljuba u odsustvu gazda Ante prespava jednu noć sa njegovom ženom, život će se promeniti. Rodiće se Miloš, koji će nastaviti lozu u trgovačkoj porodici. Ljuba će pasti sa konja i postaće ponovo normalan čovek koji će i sam zasnovati svoju porodicu.

Ansambl vranjskog pozorišta „pojačan“ sa devet talentovanih amatera i sedam profesionalnih glumaca čini ovu ansambl predstavu u trajanju od sto minuta.

Ova drama, što ona u osnovi i treba da bude, prepuna je dijaloga na dijalektu koji su plod kafanske vrckavosti pa to umanjuje osnovnu nit i tupi oštricu cele priče čak i do banalnosti, pogotovu u sceni kada mladi Ljuba pred komšinicama pokazuje „alatku“ sa kojom u međunožju raspolaže.

Tekst je pre postavke morao da prođe ozbiljnu obradu dramaturga, jer ovako je potpuno rasklimatan, što celu predstavu svodi na jednu disharmoniju i puku ilustraciju jedne u osnovi vrlo ozbiljne teme koja odavno boji život Vranja i Vranjanaca i u periodu koji je neprecizno određen na „šezdesete godine prošloga veka“, a tada ovde odavno nije bilo privatnih trgovaca jer se sve nalazilo u sektoru društvene svojine.

Ženski deo profesionalnog ansambla koji poodavno u vranjskom pozorištu predstavlja „tešku artiljeriju“ (Radmila Đorđević, Kristina Janjić Stojanović, Tamara Stošić, Milena Stošić, Žetica Dejanović) osuđen je da više scenskim pokretom, mimikom i glasovno „vadi stvar“ s obzirom na opskurnost koju nudi tekst u čemu su u potpunosti uspele.

U skladu sa rediteljskom zamisli standardno igraju Nenad Nedeljković, Ninoslav Trajković i Aleksandar Mihajlović. Talentovani amater Dušan Tomić u naslovnoj ulozi očigledno da ima veći potencijal od zadatka koji je uradio striktno po zamisli reditelja Dragana Živkovića.

Iz sasvim nerazumljivih programskih razloga uprava Pozorišta Bora Stanković dala je pravo sebi da sezonu započne jasno izraženim pokušajem da promaši. Kada forma amaterski upakovana u jednu predstavu ostane bez pravog karakternog sadržaja, onda se samo može govoriti o potrošenom nemalom potencijalu. Kada se imaju u vidu svi uslovi kojima ovaj ansambl sada raspolaže u novoj zgradi, ostaje pitanje kome je trebao ovaj moćni korak u potpuno vreme amaterizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari