Preminula Marina Blagojević Hjuson 1Foto: Medija centar

U nedelju, 7. juna, preminula je Marina Blagojević Hjuson (1958-2020), sociološkinja, feministkinja, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost.

Bila je naučna savetnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, direktorka istraživačkog centra za rod i etnicitet u Budimpešti, predavala je na Univerzitetu u Sarajevu i Centralnoevropskom univerzitetu, a od 2014. i kao gostujuća profesorka na univerzitetu u Gracu.

Kao ekspertkinja za rodnu ravnopravnost radila je u raznim evropskim organizacijama (Evropska komisija, Program UN za razvoj…).

Bila je jedna od osnivačica Centra za ženske studije, a zajedno sa Žaranom Papić i Anđelkom Milić inicirala prvi predmet iz Ženskih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i na Fakultetu političkih nauka.

Autorka je velikog broja studija, naučnih tekstova, knjiga, zbornika: Rodni barometar u Srbiji, Mapiranje mizoginije, Sutra je bilo juče: prilog društvenoj istoriji žena u drugoj polovini 20. veka u Jugoslaviji, Ka vidljivoj ženskoj istoriji: ženski pokret u Beogradu 90-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari