Šta su dosad radili Jovanović, Blagojević i Đerlek, nova lica u Vladi Srbije 1foto: foto: N1/Media centar/SPP

Nova tri lica u Vladi Srbije o kojoj je za 25. oktobar zakazana rasprava u Narodnoj skupštini, dok se izglasavanje očekuje 27. oktobra, su i trojica ministara čija imena nisu saopštena nakon sednice rukovodstva SNS u nedelju, neki zato što u vladu ulaze kao eksperti, a moguće u jednom slučaju i zato što je dosadašnja ministarka iz SNS odbila resor.

Ministarstvo za telekomunikacije i informisanje:
Mihajlo Jovanović

zvanična biografija sa sajta Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Šta su dosad radili Jovanović, Blagojević i Đerlek, nova lica u Vladi Srbije 2
foto: Kancelarija za elektronsku upravu

Doc. dr Mihailo Jovanović je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najbolјih studenata u generaciji. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode.

Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. U periodu 2014–2016. godine, kao član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije, doprineo je ostvarivanju najbolјeg rezultata poslovanja u istoriji Pošte. Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu Predsednika Vlade.

Doc. dr Mihailo Jovanović je član Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i odgovornog izvođača telekomunikacionih mreža i sistema.

Dobitnik je nagrade Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Republike Srbije 2002. godine na javnom pozivu „za najbolјe mlade istraživače i naučnike koji su svojim angažovanjem dali doprinos razvoju nauke i tehnologije, promenama u zemlјi, kao i započetim reformama; koji su ostali u zemlјi i svojim angažovanjem doprinose njenom sveukupnom bržem razvoju i povezivanjem sa svetom“.

Autor je više knjiga, monografija i trideset stručno-naučnih radova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronskog poslovanja i ekonomije prezentovanih na vodećim domaćim i međunarodnim konferencijama i u referentnim časopisima.

Pored osmišlјavanja, razvoja i implementacije kompletno novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgradnje regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, neke od veoma uspešnih referenci Mihaila Jovanović u oblasti elektronske upravu su: uspostavlјanje prvih kvalifikovanih sertifikacionih tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata i vremenskih žigova u Republici Srbiji, uspostavlјanje centralnog sistema elektronskih matičnih knjiga, projekti: „Bebo, dobrodošla na svet“, prijavlјivanje građana za besplatne akcije i trgovanje hartijama od vrednosti, prijavlјivanje građana u postupku podnošenja zahteva za restitucijom i tehničko-tehnološka podrška građanima u procesu digitalizacije TV signala.

Potiče iz porodice poznatih srpskih lekara. Sa ponosom ističe svoju suprugu i dva sina.

Ministarstvo za javna ulaganja
Marko Blagojević
dosadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima

Biografija sa sajta Istinomer:

Šta su dosad radili Jovanović, Blagojević i Đerlek, nova lica u Vladi Srbije 3
Marko Blagojević Foto: www.mc.rs

Rođen 1974. u Beogradu.
Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Tokom 1995. i 1996. godine bio je potpredsednik podmlatka Građanskog saveza Srbije. Tokom studentskih protesta 1996/1997. bio je član Glavnog odbora Studentskog protesta, kao predstavnik Pravnog fakulteta i član Pravnog odbora Studentskog protesta. Od marta do jula 1997. godine bio je osnivač i portparol prvog Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Radio je i kao predavač na katedri za politički marketing Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Osnivač Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i dugogodišnji programski direktor ove organizacije. Od 2000. pa do 2008. godine bio je direktor kampanja za podržavanje izbora i motivaciju i mobilizaciju glasača. Od 2003. do 2008. godine bio član Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo. Od 2004. godine radio je kao konsultant za odnose s javnošću i komunikacije pri agenciji za oglašavanje SVA/Luna, afiliacije u Srbiji TBWA.

U junu 2014. godine imenovan je za direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

U decembru 2015. imenovan je za direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Govori engleski i francuski.

Ministar bez portfelja
Edin Đerlek

Zvanična biografija sa sajta Stranke pravde i pomirenja Usamera Zukorlića:

Šta su dosad radili Jovanović, Blagojević i Đerlek, nova lica u Vladi Srbije 4
foto: SPP

Rođen 23. 01. 1987. godine u Beogradu, gde završava osnovnu i srednju školu “Osmu beogradsku gimnaziju.”

2006. godine upisuje Institut za arapski jezik u trajanju od tri godine na Univerzitetu ”Abu Nour“ u Damasku (Sirija) koji uspešno završava u rekordnom roku.

2009. godine upisuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsek Šerijatsko pravo, koji završava sa izvanrednim rezultatima gde je proglašen za studenta generacije 2010-2014. godine.

Tokom studija je izabran za predsednika Studentskog parlamenta FIS-a tri godine zaredom, potom i potpredsjednika Unije studenta islamskih fakulteta (USIF) i asistenta urednika časopisa “Talib”.

2015. godine upisuje master studije na Fakultetu za islamske studije.

2016. godine upisuje Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu koji završava sa izvanrednim rezultatima i diplomira sa ocjenom deset (10) na temi: ¨Diplomatija¨.

Pararelno sa osnovnim i postdiplomskim studijama obnaša nekoliko važnih funkcija:

2014. godine je imenovan za šefa kabineta akademika muftije Muamera Zukorlića i sekretara Muftijstva sandžačkog pri Islamskoj zajednici u Srbiji;

2014.godine je izabran za portparola stranke Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), sadašnji naziv Stranka pravde i pomirenja (SPP);

2014. godine je imenovan za asistenta na Fakultetu za islamske studije zahvaljujući izvanrednim rezultatima na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi

2015. godine je imenovan za profesora u Medresi Gazi Isa-beg na predmetu Filozofija;

2016.godine je izabran je za direktora Političke akademije;

2016 i 2020. godine je bio kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije;

2016 i 2020. godine je izabran za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara;

2014 i 2018. godine je izabran za odbornika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV);

2018. godine je izabran za generalnog sekretara Stranke pravde i pomirenja;

2019. godine je imenovan za asistenta na Internacionalnom univerzitetu i profesora u Ekonomsko-trgovinskoj školi;

2021. godine je izabran za člana Odbora za rodnu ravnopravnost pri Skupštini grada Novog Pazara kao i člana mnogih stručnih komisija i tela;.

2022. godine je izabran za potpredsednika Stranke pravde i pomirenja.

Objavio je nekoliko naučnih radova, učesnik je mnogobrojnih seminara, naučnih skupova i međunarodnih konferencija i samita širom sveta.

Iza sebe ima veliki broj gostovanja na državnim, lokalnim televizijama i radio stanicama.

Njegovi upečatljivi govori u Skupštini grada Novog Pazara su praćeni čvrstim argumentima sa humanizirajućim diskursom artikulisanim isključivo u interesu građana.

Uspešno i predano je posvećen političkom delovanju, ali i humanitarnom radu koji je posebno došao do izražaja u vreme pandemije Covida-19, gde je sa svojim timom pomogao na stotine porodica širom zemlje što su zabiležile brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Tečno govori tri strana jezika: arapski, engleski i ruski.

Diplomirao je na Vašingtonskom institutu za globalne političke lidere kao i Školi političkih studija Saveta Evrope i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari