Preminula poznata britanska spisateljica 1Hilari Mantel , foto EPA

Britanska spisateljica Hilari Mantel i dvostruka dobitnica Bukerove nagrade, preminula je juče u 70. godini, prenosi „Gardijan“.

Njeno delo obuhvata istorijsku fikciju, lične memoare i kratke priče. Prvi roman Hilari Mantel “Svaki dan je majčin dan” objavljen je 1985.

Napisala je dvanaest romana, dve zbirke kratkih priča, lične memoare i brojne članke i mišljenja.

Decenijama pre nego što je Mantel postala jedna od najpoznatijih svetskih romanopisaca, kombinovala je siromašno kalemljenje fikcije sa relativno lakim životnim nagradama kao literarni hak, navodi Gardijan

„Nemam nikakvu kritičku obuku, tako da sam prinuđena da budem živahnija i vedrija nego naučna“, napisala je Karlu Mileru, uredniku Londonskog pregleda knjiga, 1987, godine.

Mantel je dva puta osvojila Bukerovu nagradu: prva je bila za roman Volf Hol iz 2009. godine, izmišljeni prikaz uspona Tomasa Kromvela na vlast na dvoru Henrija VIII, a druga je bila za njegov nastavak Bring Up the Bodies iz 2012.

Treći deo Kromvelove trilogije, Ogledalo i svetlost, našao se na dugoj listi za istu nagradu.
Njen izdavač „Harper Kolins“ je potvrdio da je umrla u četvrtak „iznenada, ali mirno“, okružena bliskom porodicom i prijateljima.

Ben Hamilton, koji je bio agent Mantelove tokom njene karijere, rekao je da je bila „najveća privilegija“ raditi sa spisateljicom.

„Njena duhovitost, stilska smelost, kreativna ambicija i fenomenalan istorijski uvid označavaju je kao jednog od najvećih romanopisaca našeg vremena.“

Hilari Meri Tompson je rođena u Glosopu u Derbiširu, kao najstarija od troje dece, i odrasla je kao katolkinja u vodeničkom selu Hadfild gde je pohađala rimokatoličku osnovnu školu Svetog Čarlsa.

Njeni roditelji, Margaret (rođena Foster) i Henri Tompson, bili su irskog porekla, ali su rođeni u Engleskoj. Njeni roditelji su se razdvojili i ona nije videla oca posle jedanaeste godine.

Porodica, bez njenog oca, ali sa Džekom Mentelom (1932–1995),koji se do sada preselio kod njih, preselila se u Romilei, Cheshire, a Džek je postao njen nezvanični očuh U ovom trenutku je legalno uzela prezime svog de facto očuha, kaže Vikipedija.

Pohađala je školu u manastiru Haritaun u Romiliju u Češiru. Godine 1970. započela je studije prava na Londonskoj školi ekonomije. Prešla je na Univerzitet u Šefildu i diplomirala kao diplomirani pravnik 1973. godine.Posle univerziteta, Mantel je radila u odeljenju za socijalni rad gerijatrijske bolnice, a zatim kao pomoćnik prodaje u robnoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari