Preminuo je Majk Hodžis, reditelj filmova "Uhvati Kartera" i "Fleš Gordon" 1Foto: Myung Jung Kim / PA Images / Profimedia

Majk Hodžis, britanski reditelj, scenarista, dramski pisac i književnik, poznat po sirovim kriminalističkim filmovima kao što su „Uhvati Karter“ i „Krupije“, preminuo je u svojoj kuću u Dorsetu na jugu Engleske u subotu 17. decembra. Još uvek nije objavljen uzrok njegove smrti. Imao je 90 godina.

Hodžis je rođen u Bristolu 1932. godine i školovao se za računovođu pre nego što je otišao u mornaricu. Nekoliko godina kasnije počeo je svoj rad na televiziji, prvo kao osoba zadužena za rukovođenje teleprompterom, a kasnije i kao scenarista i reditelj različitih programa.

Filmski producenti su primetili njegov talenat i odlučili su da mu daju šansu da snimi svoj prvi igrani film. Bio je to osvetnički krimi triler „Uhvati Karter“, sa Majklom Kejnom u glavnoj ulozi, koji mnogi i danas smatraju Hodžisovim najboljim ostvarenjem.

Njegova karijera je nastavila da ide uzlaznom putanjom, pa je godinu kasnije snimio film „Pulp“, ponovo sa Majklom Kejnom, a nedugo zatim i filmsku adaptaciju Majl Krajtonovog romana „The Terminal Man“, koja je dobila velike pohvale u SAD, a impresionirala je i Hodžisove kolege Stenlija Kjubrika i Terensa Malika.

Njegov sledeći filmski hit bio je „Fleš Gordon“ iz 1980. Ovaj film je danas poznat i po tome što je grupa Kvin radila muziku za njega, a nedavno je otkriveno da ga je pokojna kraljica Elizabeta II izuzetno volela.

Nakon ne toliko plodonosne skoro dve decenije, Hodžis je snimio film „Krupije“ (1998) sa tada još uvek relativno nepoznatim Klajvom Ovenom i opet se pojavio na radaru filmske javnosti. Njih dvojica su kasnije ponovo sarađivali, i to na krimi trileru „Spavaću kad budem mrtav“ iz 2003.

To je bio i Hodžisov poslednje film, posle koga je slavni filmadžija odlučio da se posveti pisanju kriminalističkih romana.

Hodžis je iza sebe ostavio suprugu Kerol Louz, sinove Bena i Džejka i petoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari