Geri RajtFoto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Geri Rajt, pevač koji je najpoznatiji po hit singlovima Dream Weaver i Love Is Alive, preminuo je u 81. godini.

Ovu vest je za sajt Variety potvrdio Rajtov sin Dorijan, ali za sada nije poznat uzrok smrti.

Geri Rajt je bio jedan od osnivača benda Spooky Tooth i tokom 60-ih godina bio je jedan od najtraženijih muzičara za snimanje albuma.

Radio je na svim solo albumima Džordža Harisona, ranim singlovima Ringa Stara, kao i na pesmama Nilsona, Tima Rouza, Bi Bi Kinga i mnogih drugih.

Ipak je najprepoznatljiviji po pesmama Dream Weaver i Love Is Alive, koje predstavljaju pravo oličenje hit singlova te ere u kojima dominiraju sintisajzeri.

Rajt je rođen u Nju Džersiju i kao dete je glumio na Brodveju, ali je potom otputovao u Berlin da bi studirao medicinu.

Nastavio je da svira sve to vreme i upoznao je nekolicinu muzičara koji su mu postali prijatelji, nakon čega se preselio u London i postao jedan od snivača benda Spooky Tooth.

Prva dva albuma benda, It’s All About i Spooky Two nisu bili uspešni na top-listama ali se pročulo za bend i mnogi poznatiji sastavi obrađivali su njihove pesme.

Kada je treći album Ceremony loše prošao, Geri Rajt je napustio bend i objavio prvi solo album Extraction 1970. godine.

Tada je započeo i saradnju sa Džordžom Harisonom, koji će mu postati drag prijatelj i sa kojim će čak putovati u Indiju 1974. godine zbog zajedničkog interestovanja za istočnjačke religije.

Rajt je kasnije ponovo oformio Spooky Tooth sa kojim je snimio još dva albuma pre nego što su se ponovo rasformili, kada se on preselio u Njujork i nastavio sa solo albumima.

Geri Rajt je pravio i filmsku muziku

Tada se za njegovo ime čulo još u širim krugovima, ali taj uspeh nije uspeo da ponovo sa kasnijim pločama i poslednji singl na bilo kojoj top-listi bio mu je Really Wanna Know You 1981.

Narednih godina specijalizovao se za instrumentalnu i filmsku muziku, ali se kasnije ipak vratio rok muzici na još solo izdanja.

A onda je usledilo još jedno okupljanje benda Spooky Tooth, posle čega je često išao na turneje, i kao solo umetnik i sa Ringo Starovim bendom.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari