Preminuo pozorišni i filmski kritičar Petar Volk 1Foto: Privatna arhiva

Profesor dr Petar Volk, pozorišni i filmski kritičar, autor više od 60 knjiga iz oblasti filma i teatra, preminuo je u 90. godini, 3. decembra posle moždanog udara.

Petar Volk bio je prvi direktor Festa, direktor Pulskog filmskog festivala, bio je na čelu Jugoslavija filma, zatim direktor Pozorišnog muzeja Srbije, gde je pokrenuo ediciju časopisa Teatron i objavio ključne knjige o velikim glumcima srpskog teatra, kao što su bili Raša Plaović, Žanka Stokić, Pera Dobrinović.

Volk je bio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kad su po prvi put, na njegovu inicijativu, došli strani reditelji u ovu kuću, imena poput Hestingsa iz Amerike, Zafirelija iz Italije, Tavstanogova iz Rusije…

Predavao je kao redovni profesor predmet Istorija filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je bio i šef katedre za Istoriju i teoriju, a bio je i predsednik Upravnog odbora Instituta za film. NJegove knjige su pionirska dela iz oblasti istorije srpskog pozorišta kao i filma, gde je obradio svaku predstavu u svakom pozorištu u Srbiji, od 19. veka do danas.

U knjizi Pisci nacionalnog tetra obradio je 660 imena srpskih dramskih pisaca bacivši sasvim novo svetlo na naše dramske pisce.

Prvi doktorat na svetu iz oblasti animiranog filma dobio je na prestižnom i najstarijem univerzitetu u Evropi, na Karlovom univerzitetu u Pragu 1968, a drugi doktorat nauka mu je dodelio Univerzitet umetnosti u Beogradu.

NJegov rad i doprinos razvoju filmske i pozorišne umetnosti u Srbiji je od neprocenjivog značaja, i zato je dobitnik niza nagrada i povelja, od kojih mu je najdraža bila Oktobarska nagrada grada Beograda.

Godinama je pisao pozorišne kritike za Ilustrovanu Politiku.

Petar Volk rođen je u Bosanskom Petrovcu 9. novembra 1931. godine, završio je gimnaziju u Banjaluci, studije književnosti u Zagrebu, bio je atletičar, član jugoslovenske reprezentacije kao trkač na 400 metara, a onda, opredelivši se za teatar i film, otisnuo se iz Sarajeva, gde je bio dramaturg i pozorišni kritičar, i došao u Beograd, koji mu je postao dom.

Bio je oženjen velikom glumicom Mirjanom Kodžić 50 godina, sa kojom je imao ćerku, dr Maju Volk. Posle smrti Mirjane Kodžić, oženio se po drugi put doktorkom Radmilom Bilbijom. Iza njega je ostala ćerka Maja, troje unučadi i jedno praunuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari