Preminuo reditelj Dušan Makavejev

Ostavite komentar


  1. sergije makavejev je samo mušakarac s kojim mu je majka bila kratko u vezi kad se on rodio, biološki otac mislim da nije poznat. ovo je sam makavejev rekao, ima u knjizi belina sutra živojina pavlovića.

  2. Sjajan filmadžija! Prošao je sve moguće stepenice u svom filmskom edukovanju od kino amatera u Kino Klubu Beograd pravim rasadnikom budućih lidera „Crnog Talasa“. Bio je idol svih kino-amatera ex YU. Njegov nesumljivi doprinos filmu je i osnivanje sekcije FEST-a Ponoćne Projekcije u kojim su se prikazivati andergraund filmovi i dovodio je takve autore kao Pola Morsija i Joko Ono. Njegova je zasluga što je u Beograd došao Miloša Formana kome je on tepao Dušanka.
    Njegov film: „WR – Misterije organizma“ je u jednom bioskopu u Pariz prikazivan godinama svakodnevno.
    Vuk Drašković mu je zabranio „WR… “ da bi samo godinu dana doživeo istu sudbinu sa romanom „Nož“.
    Nekako istih godina sniman je diplomski rad Lazara Stojanovića: „Plastični Isus“ (inače muža Nataše Kandić) sa mojim prijateljem Tomom Gotovcem i taj film je „Zaslužan“ što su i Mak i Saša Petrović morali u emigraciju. Od tada i Mak i Saša i ako su snimali visoko budžetske fimove nisu ostvarili takve uspehe kao sa onim filmovima snimanim sa „Štapom i kanapom“…
    Voleo bih da se festival kratkog metra u Beogradu nazove po Dušku Makavejevu jer je njegov film „Parada“ bio i ostaće svetionik slobodne misli slobodnog čoveka.
    A i FEST bi već ove godine mogao da ustanovi nagradu za najhrabriji film.

Ostavite komentar


Kultura

Šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije u selekciji "Filmski krugovi" Sterijinog pozorja: Koliko nas muči nasleđe bivše države? 8

Šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije u selekciji „Filmski krugovi“ Sterijinog pozorja: Koliko nas muči nasleđe bivše države?

U selekciji "Filmski krugovi" u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu biće prikazano šest filmova sa prostora bivše Jugoslavije. El Shatt – nacrt za utopiju (Ivan Ramljak), Jedna žena, jedan vek (Želimir Žilnik), Dosije: Labudović – Nesvrstani (Mila Turajlić), Tvornice radnicima (Srđan Kovačević), Pomračenje (Nataša Urban) i Koreni (Tea Kovač).

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.