Preminuo slikar Miroslav Anđelković 1Miroslav Anđelković Foto: Vikipedija

Slikar Miroslav Anđelković preminuo je u 76. godini života, potvrdila je Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

Miroslav Anđelković je rođen u Jelašnici 1945. godine, gde je i odrastao. Školu za primenjenu umetnost „Đorđe Krstić“ u Nišu završio je 1965. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, završio je 1970. godine i postdiplomeske 1972., kod istog profesora.

Tokom 1989. godine specijalizovao je slikarstvo u Muzeju Prado i na Akademiji San Fernando u Madridu kao stipendista španske vlade. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Umetničkog udruženja Lada. Bio je redovni profesor crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

U periodu od 1971. do 2011. godine Anđelković je imao 23 samostalne izložbe u brojnim gradovima u Srbiji, kao i u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. U to vreme izlagao je i na više od 130 kolektivnih izložbi u zemlji i inostarstvu, među kojima su one u Luksemburgu, Parizu, Cirihu, Bazelu, Lucernu, Arau, Krajovi, Velikom Trnovu, Moskvi i Nitri.

U likovni život Srbije uključio se 1970. godine na izložbi „Generacija 1969/70“. Samostalnom izložbom slika predstavio se beogradskoj likovnoj publici 1971. u Galeriji Kolarčevog narodnog univerziteta.

Godinama je sarađivao sa istaknutim piscima i pesnicima. Crtežima je opremio knjige „Božiji ljudi“ Bore Stankovića, „Ibriš Aga“ Stevana Sremca, „Beli kamen“ Dragoljuba Jankovića, Lirske narodne pesme Timočke krajine „Oj lele, Stara planino“, „Divinska Mikena“ Radmila Radovanovića i druge.

Sa pesnikom Tomislavom Mijovićem objavio je tri knjige združenog poetsko – likovnog dnevnika pod naslovima „U blagosti i osami“ (1997), „Svetlucanja, dozivanja…“ (1999) i „Javke, odsjaji, ugarci…“ (2003).

Islikao je knjigu Stevana Raičkovića „Zapisi o Crnom Vladimiru“ kao i slikarske dnevnike „Iz dana u dan“ latinica „Liber mutus“ i dnevnik crteža i zabeleški „Usamljenosti, zavičaju moj“.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrade KPZ Srbije (1970), nagrada na izložbi grafike malog formata zemlja Balkana (2002) i nagrada Univerziteta „Velika plaketa sa poveljom“ (2011).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Preminuo slikar Miroslav Anđelković”

  1. Poznavao sam Miroslava Anđelkovića. Kad smo bili mlađi, češće smo se sretali i razgovarali. Poštovao sam, kao i mnoge Nišlije, njegovu pitomu, nezlobivu narav i veliko znanje, uzabrano ne samo sa umetničkog polja.
    On i njegov brat, kome upućujem duboko saučešće, su darivali niškoj čaršiji onaj naročiti, prijatni, kreativni i umstveni lahor. Sve je manje takvih ljudi, a čaršija bez njih lagano, neumitno postaje mrtvaja.
    U poznim godinama smo se, doduše ređe, viđali u Beogradu, kad se sretnemo, idući za svojim poslovima, a u Nišu više nikako.
    Njegov odlazak je otvorio tužnu i duboku prazninu.

  2. Molim da čitaoce informišete da li je slikar bio vakcinisan? Neka mu je laka zemlja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.