Preminuo Vilbur Smit, slavni južnoafrički pisac koji je živeo avanturu 1Foto: Pixabay/ Lily

U svom domu u Kejpatunu juče, 13. novembra, preminuo je slavni južnoafrički pisac Vilbur Smit (1933 – 2021), objavili su BBS i brojne svetske agencije.

Smit je obeležio književnu scenu južnoafričkog kontinenta – tokom višedecenijske karijere objavio 49 knjiga koje su dostigle fantastične tiraže od 150 miliona primeraka širom sveta, prevođene su na više od 30 jezika, a nekoliko njegovih dela je i ekranizovano u Holivudu, poput romana „Povika na đavola“ sa Rodžerom Murom i Lijem Marvinom u glavnim ulogama.

Smit se proslavio već svojim prvim delom „Dok lav jede“ daleke 1964. godine, koje je objavljeno i kod nas, i do danas je zadržalo kultni status kao jedan od najbolje napisanih avanturističkih romana ikada.

Ovaj roman, kako je Smit istakao pre nekoliko godina za BBC, bio je inspirisan ličnim doživljajem kada je kao trinaestogodišnjak usmrtio lava kako bi zaštitio očevo imanje. Ogroman uspeh ovog debi romana inspirisao ga je, kako je izjavio, da napiše čak petnaest nastavaka sage o porodici Kortni.

Taj serijal postao je i najduži u istoriji izdavaštva, pokrivao je generacije i generacije, i protezao se kroz čak tri veka, „od kolonijalne Afrike, preko Američkog građanskog rata, do ere aparthejda u Južnoj Africi“, podsetila je agencija AP.

Među Smitovim najpoznatijim delima sa kojima je stigao pred čitaoce širom sveta izdvajaju su i bestseleri „Neposredna opasnost“, „Vorlok“, „Oluja“, „Vrapčev pad“, „Trijumf sunca“…

Vilbur Smit je rođen 1933. u Zambiji, koja je tada bila britanska kolonija, u engleskoj porodici, ali je svoj život proveo u Južnoj Africi, i nije bio samo pisac – bio je ronilac, imao je i licencu za pilota, posedovao je ostrvce na Sejšelima, i njegov privatni život bio je poput avanturustičkog romana.

Ženio se četiri puta, poslednja supruga Niso, s kojom je dočekao kraj života, bila je mlađa od njega čak četrdeset godina.

A kada je Smit 2018. objavio svoje memoare, zapisao je da je prošao kroz lepe i teške trenutke, ali da su svi oni „tvorili ispunjen i uzbudljiv život“:

“Želim da budem upamćen kao neko ko je pružio zadovoljstvo ljudima širom sveta, i zahvalan sam milionima svojih poštovalaca koji su sa mnom krenuli na neverovatnu avanturu, od tropskih ostrva, preko afričkih džungli, pa i antičkog Egipta, sve do Drugog svetskog rata“, objavio je Vilbur Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari