Priština traži da joj Beograd vrati Dardansku damu, pronađenu kod Klokota 1Dardanska dama Izvor: Kosovsko ministarstvo kulture/Tviter/KoSSev

Kosovsko ministarstvo kulture uputilo je novi, četrvti po redu, zahtev da Beograd „vrati“ artefakte, odnosno treći u kome traži konkretne predmete, a ovog puta objavljena je fotografija mermerne biste napravljene između 2. i 3. veka, otkrivene kod Klokota.

Mermerna skulptura, poznata kao „Dardanska dama“, predstavlja jedinstven primer umetničkog stvaralaštva autohtonog stanovništva, nastalog između 2. i 3. veka, naveli su iz ministarstva, prenosi Kossev.

Ministarstvo kulture tvrdi da se u Beogradu nalazi 1.247 umetnina koje su otkrivene na Kosovu i traže da se vrate Narodnom muzeju u Prištini. Srbiju su i danas optužili da „ni nakon 24 godine ne vraća atrefakte i tako krši Konvenciju UNESKO iz 1970. godine o vraćanju kulturnih dobara u mesto porekla i Ahtisarijev dokument koji određuje vremenski okvir za to“.

Međutim, dok iz Prištine tvrde da se tražena skulptura nalazi u Beogradu, RTV Kim prenosi da se na osnovu snimaka zvaničnog Jutjub kanala Nacionalnog muzeja Kosova vidi da se „Dardanska dama“, osim ako nije u pitanju njena replika, zapravo nalazi u toj instituciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari