Prolaznost pozorišta u trajanju biblioteke 1

Bitef teatar je jedna od najdinamičnijih institucija kulture u Srbiji, a mi (Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“) smo jedna matora dama – biblioteka.

Kada u biblioteci napravite uzbunu, znači da se nešto nenormalno događa, jer biblioteka predstavlja staloženost, mir knjiga, lepotu pamćenja… Mislim da smo mi idealan par jedni za druge – kazao je profesor Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, danas u Biblioteci, povodom saradnje biblioteke i teatra na digitalizaciji građe Bitef teatra i promovisanja novog portala kroz koji se može pristupiti arhivi pozorišta – digitalnibitefteatar.unilib.rs.

Kao deo saradnje postavljena je i izložba „I dalje u zaveri (sa pozorišnim duhom)“, koja će trajati do 11. marta, a kojom je prošle godine obeleženo trideset godina rada Teatra.

Posetioci imaju priliku da pogledaju originale digitalizovanog materijala među kojima su plakati i fotografije predstava. Na konferenciji je ukazano da je digitalizacijom omogućeno da materijali postanu ne samo dostupni svim zainteresovanima već da se građa trajno sačuva.

– Sada ćete vi meni reći – šta može biblioteka, ili ovakvi gnjavatori, pružiti pozorištu? – Trajnost. Pozorište ima apsolutnu privilegiju u tome da vas očara u času, i ta očaranost može da ostane za ceo život, ali ne može više da se nađe – primetio je Jerkov dodavši da su biblioteke mesta susreta i trajanja u kojima se čuva sva kultura.

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, konstatovao je da su pokazali da kulturne institucije u ovom gradu i u ovoj državi uvek mogu da nađu oblast, prostor i momenat saradnje ako ima ideja i ljudi voljnih da te ideje ostvare.

– Mi se bavimo nečim što je avangardno, što je možda ispred vremena, a biblioteka je ustanova koja to, što mi grabimo napred, želi da sačuva trajno i zauvek. Na idejnom nivou smo našli partnerstvo i divne saradnike koji znaju svoj posao i koji znaju zašto taj posao treba obaviti – primetio je Latinović i ukazao da će njihove kolege teatrolozi, i svi zainteresovani, zahvaljujući ovoj saradnji digitalno sačuvan sadržaj, sve dostupne informacije, moći da pronađu na jednom mestu.

– Bitef tim koji je napravio koncept uključio je sve predstave koje su se našle na sceni Bitefa. Repertoar je upoređen sa onim što se te godine značajno događalo u društvu. To je jedno lepo putovanje kroz vreme, koje nas podseća na to šta smo igrali u pozorištu i šta nam se u životu dešavalo – kazao je Latinović.

Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke, jedan od inicijatora i autora projekta, istakao je da su uspeli da digitalizuju zaista veliku količinu materijala vezanu i za Bitef festival i za Bitef teatar zahvaljujući pomoći Vesne Bogunović i njenog tima.

– Kada pričamo o trajanju danas, ono je nešto drugačije nego trajanje od pre 10 godina. Tada je trajanje bilo obezbeđivano tako što smo mi materijale stavljali bilo na fizičku bilo na „digitalnu“ policu kako bi ih sačuvali za sva vremena. Danas trajanje možemo da obezbedimo samo kroz korišćenje – kazao je Sofronijević objašnjavajući da su prezentacije koje su obradili velikim delom mašinski čitljive, a to je nešto u čemu se avangardna uloga Bitefa podudara sa avangardnom ulogom digitalnog centra Univerzitetske biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari