Promovisane "33 originalne kompozicije" Nenada Vasilića 1Nenad Vasilić Foto: Siniša Obrenić

U prostoru LEILA Records u Beogradu, danas je održana promocija novog izdanja Izdavačke kuće „Klett” – „33 originalne kompozicije”, autora Nenada Vasilića.

Nenad Vasilić je rođen u Nišu i odrastao je okružen bogatom tradicij om balkanskog folklora. Tradicionalna muzika, romska muzika i ljubav prema džezu bili su snažni uticaji u njegovim mlađim godinama, kada je svirao uglavnom klavir i bas gitaru.

Od šesnaeste godine svira širom domaće džez scene i danas se smatra jednim od najtalentovanij ih kontrabasista. Nakon studija džeza u Gracu, preselio se u Beč i od tada je jedan od najtraženij ih kontrabasista. Ovaj izuzetni muzičar konstantno sarađuje sa priznatim svetskim umetnicima i već je ostavio trajni trag na evropskoj muzičkoj sceni, a kao aranžer i producent neprestano pomera svoje lične i muzičke granice.

Publikacija „33 originalne kompozicije“, kako se navodi u saopštenju, inspirisana je predanim istraživanjem posvećenim balkanskoj folklornoj muzici i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom.

Nenad Vasilić pred publiku iznosi svoje 33 kompozicije sabrane u pesmaricu kao prvo izdanje ovakvog tipa koje se objavljuje kod nas. Sve numere sabrane u ovom luksuznom izdanju izuzetnog dizajna pisane su, komponovane i snimljene na 11 dosadašnjih albuma autora.

„Kompozicije Nenada Vasilića istovremeno su inovativne i pune poštovanja prema muzičkim tradicij ama koje su muzičara učinile onim što danas jeste, one odišu lakoćom i virtuoznim razumevanjem složenosti balkanskih ritmova i melodija. „Publikacijom „33 originalne kompozicije“ ovaj sjajni muzičar, kompozitor i pedagog samo potvrđuje vrednost sopstvene posvećenosti. Osim što doprinosi očuvanju, kreiranju i uspostavljanju dij aloga o kulturnom identitetu, Nenad tim radom istovremeno čini čast zemlji u kojoj stvara, ali i svojoj otadžbini. Poput kontrabasa, koji je kao instrument najčešće u funkcij i pratećeg zvuka, prisutan i primetan, ali ne dominantan, takav je Vasilić kao čovek. Bez žudnje za poznatošću, a opet jedan od najangažovanij ih i najoriginalnij ih evropskih kontrabasista. Sa mnogo truda, veštine i ljubavi uspeva da svoj instrument, kao i stvaralaštvo i pedagošku aktivnost predstavi na način koji muzičkoj kulturi Srbije čini posebnu čast“, navodi se u predgovoru Petra Pece Popovića.

Na promociji su govorili Nenad Vasilić, Petar Peca Popović i Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće „Klett”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari