Pronađena partitura Mocartove kompozicije za klavir iz 1773.

Ostavite komentar


  1. Ništa neobično za ta vremena. Oko 30% njegovih radova nije bilo završeno, bila su dela u fragmentima…čekala su priliku da ako se ukaže poteba za neku porudzbinu mogu biti dorađena. Inače rani klavirski koncerti, kao i sonate Mocarta su „kopije“ kompozitora iz Nemačke koji su radili u Parizu (Amadeus je od juna 1763 15 meseci boravio tu): Hermann Friedrich Raupach (1728-1778), Johann Gottfried Eckard (1735 – 1809), Johann Schobert (1720-1767, Leontzi Honauer(1730-1790)…Malo ko je mogao tada da štampa svoje note (ovi pomenuti kompozitori su mogli u Parizu da štampaju neka svoje dela – tako da su ih Amadeus i Leopold posedovali. Ako si živo u Salzburgu, Beču a ne u centru muzike Evrope – Parizu, nisi lako mogao štampati svoja dela, jedan primer, Hajdn je tek 1778/9 publikovao u Parizu svoju poznatu (kasnije popularnu u centrima Evrope) sinfoniju No. 53 in D major „L’impériale“ i to zahvaljujući ponznastvu sa Gosekom, koji mu je to omogućio. Danas postoje čak 8 verzija 4 stava te Hajdnove sinfonije (prepisivano, pronalaženo u raznim bibliotekama)… Nije postojao internet beskonačna biblioteka, teško to ide kad se istoričari muzike ne drže empiriskih činjenica, stvaraju lažnu sliku o tome „ko je na koga uticao, ko je koga kopirao“. 62 godine kada odete u Paris, Amadeusovih vremena, vi ste mogli (izvodile su se u dve operske kuće) svako drugo veče da čujete neku Gretrijevu operu!!! Mocartova „Figarove ženidbe“ (1786. izvedena u Beču 9 puta).

  2. komentar na komentar
    komentar gospodina Stokica je opsiran i konfuzan
    da je procitao clanak primetio bi da se pariz i ne spominje vec da je ;“ da je Mocart ovaj komad komponovao početkom 1773. u uzrastu od 17 godina, na kraju svog trećeg putovanja kroz Italiju, neposredno posle povratka u Salcburg.

    1. Pasquale Anfossi „La finta giardiniera (1773) „postaje“ Mozartov „La finta giardiniera“ (January 13, 1775). Na internetu se danas lako mogu preslušati obe opere – pa prosudite sami!
      Konfuzno? Skrenuo sam pažnju na problem sa štampanjem nota u ta vremena. Tako su jednu Gosekovu sinfoniju pripisivali Hajdnu (njegov rukopis na notnom tekstu) posle se ispotavilo da je ipak Gosekov….Leopold i Amadeus su bili poznati „sakupljači“ nota savremenika, često su ih prepisivali svojom rukom…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.