Mona LizaMona Liza, foto: Chad Ehlers / Alamy / Profimedia

Takozvana „Prva Mona Liza“, slika obavijena velom misterije trenutno se može videti na izložbi u Torinu u Societa Promotrice delle Belle Arti, do 26. maja.

A kako ističu organizatori iz Fondacije Mona Liza prašina koja se oko nje digla govori „o fascinantnim misterijama i otkrićima koji je okružuju“.

Naime, tri i po decenije duga istraživanja dovela su do toga da su pojedini stručnjaci sliku pripisali Leonardu da Vinčiju. Ali najveći poznavalac dela renesansnog genija – ne slaže se sa njima. To je slika koja je verovatno prošla više naučnih testova i ispitivanja od bilo koje druge u istoriji umetnosti.

Kako piše Jutarnji.hr, reč je o „Prvoj Mona Lizi“, delu za koje se veruje da prikazuje Lizu del Đokondo kao mladu ženu, a za koje se pretpostavlja da je nastalo deset godina pre čuvenog remek-dela izloženog u Luvru.

Ubrzo nakon što je trenutna izložba u Torinu otvorena sa velikom pompom, slika je izazvala žestoke kontroverze u Italiji. Jer se ne slažu svi oko toga da li je u pitanju Leonardovo delo.

"Prva Mona Liza": Delo koje okružuju fascinantne misterije sada je predmet žestoke kontroverze 1
Autoportret Leonarda da Vinčija

– To je obična komercijalna operacija gde se izlaže đubre – rekao je poznati italijanski kritičar umetnosti i istoričar umetnosti Vitorio Sgarbi, koji je i podsekretar za kulturu u italijanskoj vladi, kao i obično bez dlake na jeziku. Prema njegovim rečima, sliku izlaže privatno telo, a ne državni muzej, i to je već indikativno.

– Nema sumnje da ovo delo nije Leonardovo – kaže Sgarbi – već kasna kopija Mona Lize, verovatno čak ni iz njegove radionice – dodaje.

Sa njim je saglasan i Antonio Forčelino, još jedan poznati istoričar umetnosti i autor dela «Leonardo. Genije bez mira“.

– Uvek će biti rasprave o Leonardu da Vinčiju, ali u ovom slučaju postoji vrlo malo sumnje u autentičnost ovog dela – kazao je Forčelino.

Tako je u gradu u kome se nalazi drugo na svetu najpoznatije delo renesansnog genija (Autoportret koji se čuva u Kraljevskoj biblioteci) „Mona Liza sa Ajlvorta“ – što je zvanični naziv slike.

U celoj priči, sporna je i cena ulaznice za izložbu, čak 14 evra.

– Čisto komercijalna operacija – dodaje Sgarbi.

Najvažniji stručnjak za Leonarda, profesor sa Oksforda, Martin Kemp, odbacuje tvrdnju da je Leonardo naslikao bilo koji deo ove slike.

Kemp sliku pripisuje Leonardovoj radionici, verujući da je to jedna od brojnih kopija Mona Lize koju su napravili saradnici, asistenti i studenti velikog umetnika, iako, kako tvrdi Leonardov biograf Volter Ajzakson, „možda uz povremenu pomoć majstora .“

Poznate informacije o delu:

„Prva Mona Liza“ postala je predmet međunarodne pažnje kada ju je 2012. godine medijima predstavila Fondacija Mona Liza (švajcarska neprofitna fondacija), koja je objavila rezultate prikupljene posle višegodišnjih studija. Istorijski dokazi pokazuju da su oduvek postojale dve verzije Mona Lize Leonarda da Vinčija. Međutim, s obzirom na to da ne postoji originalni pripremni crtež za Mona Lizu, smatra se verovatnim da je Leonardo možda naslikao jedan od dva portreta direktno na platnu pre nego što je radio na konačnoj verziji. Za neke je Ajlvortova verzija čak i lepša od slike u Luvru jer je mnogo bogatija nijansama i tonovima.

Godine 1584. Đan Paolo Lomaco – jedan od najcenjenijih istoričara umetnosti svog vremena – već je potvrdio postojanje dve Mona Lize. Prema istorijskim izvorima, prvi portret Mona Lize, onaj sa mladom Lizom u svojim dvadesetim koja sedi između dva stuba, naručio je njen muž u Firenci između 1503. i 1506. godine i ostao je nedovršen. Drugi portret, potpuno završeno delo sa zrelijom Lizom i bez stubova sa strane, naručio je Đulijano de Mediči, a Leonardo ga je naslikao u Rimu deset godina kasnije. Tehniku korišćenu u verziji, koja je sada izložena u Luvru, Leonardo je razvio tek kada je Liza imala više ili manje od trideset godina, a razlika je jasno vidljiva i u godinama žena na dve slike.

Slika „Prva Mona Liza“ doneta je u Englesku 1773. godine i čuvana je u zamku u Somersetu koji je pripadao privatnom engleskom kolekcionaru. Godine 1914. kupio ga je Hju Blejker, umetnik i trgovac umetninama koji je živeo u Ajlvortu, gradu zapadno od Londona. Otuda naziv po kome je slika danas poznata: Mona Liza od Ajlvorta.

Godine 1960. sliku je kupio Henri Pulicer, američki kolekcionar, koji je o njoj napisao i knjigu u kojoj je tvrdio da je to ranija verzija slike iz Luvra. Konačno, 2008. ju je kupio međunarodni konzorcijum i zadržao u Švajcarskoj, kojom upravlja Fondacija Mona Liza, ista ona koja sada organizuje svoju svetsku turneju i izložbu u Torinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari