Sedam priča o zelenookom čudovištu ljubomore 1Foto: Laguna

Najnovija knjiga norveškog pisca i muzičara Jua Nesbea – zbirka krimi priča, sutra će se pojaviti na srpskom jeziku u izdanju Lagune pod naslovom “Stručnjak za ljubomoru i druge priče”, a u prevodu Jelene Lome.

To je prvi strani prevod ove zbirke, što ovaj beogradski izdavač smatra svetskom premijerom. Autor broj jedan „nordik noara“ objavio je u Norveškoj u 2021. još jednu krimi knjigu “Ostrvo pacova i druge priče”, koja bi u Laguni trebalo da izađe iz štampe u februaru iduće godine.

Pravo za prevod knjige čiji je naslov u originalu “Ljubomorni čovek i druge priče” kupilo je 26 izdavača širom sveta, dok su tri produkcije kuće – jedna iz Švedske i dve i SAD, otkuple prava za ekranizaciju.

Čitaoce na srpskom jezičkom govornom području u ovoj zbirci očekuje sedam kratkih priča na temu ljubomore i sa Šekspirovim stihovima iz „Otela“ kao uvodno upozorenje: „Čuvajte se, moj gospodaru, ljubomore! Tog zelenookog čudovišta što podsmeva se mesu koje proždire.”

Priče: “London”, naslovna “Stručnjak za ljubomoru”, “Preko reda”, “Đubre”, “Priznanje”, “Od”, “Minđuša”, prema ocenama književnih kritičara, “duhovito, ali i zastrašujuće oslikava savremeno društvo i svet oko nas”.

„Čist i koncizan stil priča, kao i biblijski motivi, mogu podsetiti čitaoce na prošlogodišnji Nesbeov roman ‘Kraljevstvo’. U sedam priča majstora krimi zapleta ljubomora, žudnja i neverstvo transformišu naoko banalne i beznačajne događaje u sudbonosne prekretnice.

Saznavši da je muž vara, jedna žena leti iz Njujorka za London, rešena da okonča svoj život. Pitanje je koga će upoznati u avionu?

Vozač taksija pronalazi minđušu svoje žene u poslodavčevom automobilu. Kako li je minđuša tu dospela?

Inspektor grčke policije koji je postao stručnak za ljubomoru skupo plaćenim životnim iskustvom, dobija poziv lokalne polcije zbog memačkog turiste na ostrvu Kalimnos.

Sve su to teme ovog ovog zabavno kriminalističkog štiva za čitaoce koji traže razbibrigu“, kažu u Laguni kojoj je ovo 19. obavljeni Ju Nesbeov naslov.

Ju Nesbe je jedan od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana. Njegove knjige prevedene su na 50 jezika i prodate u više od 45 miliona primeraka širom planete.

Njegove knjige su čitane koliko i nagrađivane, već od prvenca za koji je dobio nagradu „Stakleni ključ“ za najbolju nordijsku krimi knjigu.

Autor je čuvenog krimi serijala o problematičnom inspektoru Hariju Huleu, knjiga za decu o doktoru Proktoru, koje je kod nas objavljuje izdavačka kuća Odiseja, kao i romana čiji je junak Olav Johansen.

Više njegovih naslova nalazi se na listi 100 najboljih knjiga u krimi žanru svih vremena, mada on javno tvrdi da “ne piše zbog novca, a ni da bi bio čitan”.

– Ne osećam se kao zvezda, mada nekad nije bilo tako. Kao zvezda sam se osetio sa 17 godina, kad sam zaigrao svoju prvu ozbiljnu fudbalsku utakmicu i kad sam počeo da nastupam sa svojim bendom.

Kao pisac, ja sedim sam u sobi, pišem rečenice i ta samoća traje dugo. U karijeri pisca postoje i kratki momenti kad biste mogli da osetite i nešto slično slavi, ali uglavnom je sve duga i dosadna samoća – izjavio je Ju Nesbe tokom kratke posete Beogradu pre tri godine.

Manje je poznato da je Nesbe u saradnji sa Espenom Sobjeom 1999. napisao dokumentarno-putopisnu knjigu o NATO bombardovanju SR Jugoslavije i norveškoj ulozi u tome.

Tokom bombardovanja želeo da dođe u Beograd, ali ne kao podrška tadašnjem režimu, koji je tražio da svira na jednom od beogradskih stadiona. Odbio je “ponudu” i zbog toga nije mogao da pređe granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari