Radik Tjuljuš, Lav Kovač i Vladimir Đorđević predstavljaju projekat "Burning From The Inside" u Beogradskoj filharmoniji: Ritam ima moć da rasteže i sužava protok vremena 1foto SKC Kragujevac, Slavoljub Radojević

Dok sala Beogradske filharmonije s nestrpljenjem očekuje da postane epicentar muzičke magije 8. decembra, trio izuzetnih umetnika – Radik Tjuljuš, Oliver Josifovski i Lav Kovač – odlučili su da sa čitaocima dnevnog lista “Danas” podele tajanstveni svet svoje muzičke kreacije.

U jednom od najuzbudljivijih muzičkih susreta ove godine, „Burning From The Inside,“ ovi umetnici spajaju korene svojih različitih kultura, stvarajući most između tradicije i savremenosti.

Na koncertu u Sali Beogradske filharmonije Radik Tjuljuš, Oliver Josifovski i Lav Kovač vode nas kroz vlastite muzičke svetove, otkrivajući dubinu njihove strasti i predanosti umetnosti.

Sinergija, rođena iz spoja različitih kulturnih tradicija, obećava jedinstveno iskustvo koje će nas povezati sa korenima muzike, ali i podstaći na razmišljanje o savremenim izazovima koje donosi moderni život.

Ne propustite magiju.

Vaša muzika često spaja tradicionalne tuvanske elemente s modernim pristupom. Kako vidite fuziju ova dva sveta u projektu „Burning From The Inside“?

Radik Tjuljuš: Mislim da je komponenta improvizacije poprilično izražena u ovom projektu, što mi se zaista sviđa. Kako bubnjar i kontrabasista dosta sviraju džez, to je vrlo blisko i razumljivo za mene. Tuvanska muzika ima puno elemenata improvizacije, i mislim da smo se našli.

Možete li nam reći kako je nastala ideja za ovaj projekat i kakva su bila vaša očekivanja pre prvog susreta i probe s Oliverom i Lavom?

RT: Ideja je potekla od Vladimira Đorđevića, koji nas je pozvao i okupio. Ni Olivera ni Lava nisam znao odranije. Niko ništa nije rekao. Ili mi je rekao, ali ne sećam se više. Nisam uopšte razmišljao o tome, verovao sam da će, kada se upoznamo, sve leći na svoje mesto. I kao što vidite, tako je i bilo.

Kako ste doživeli saradnju s Vladimirom Đorđevićem, koji stoji iza kreativne i muzičke direkcije, i u kojoj meri je oblikovao vašu muziku u okviru ovog projekta?

RT: Vladimir, kao producent i idejni tvorac je puno je govorio o svojoj viziji, ali kao što to u stvarnom životu biva, to se malo promenilo tokom procesa stvaranja muzike. Verujem da nas je ovaj projekat sve ujedinio u muzičkom uzletu.

Koju poruku želite da prenesete publici koja dolazi na koncert?

RT: Uvek obećavam nešto dobro na svim svojim nastupima. Ovaj projekat nije izuzetak. Sa moje strane želim da uživo prikažem lepotu tuvanske muzike, grleno pevanje i tradicionalne muzičke instrumente. Siguran sam da sva trojica želimo publici da pružimo ono najbolje što nosimo u svojim srcima!

Vaše muzičko zaleđe obuhvata avangardu, savremenu klasiku, folk i džez. Kako ta raznolikost doprinosi jedinstvenosti projekta „Burning From The Inside“?

Lav Kovač: Razbijanje granica stilskih muzičkih okvira je rezultat doba u kojem živimo, svakodnevno internetom deleći tradicije, ideje i koncepte sa najrazličitijim ljudima na planeti. „Burning from the Inside“ vidim kao fizičku, „oči-u-oči“ manifestaciju te pojave, gde se tri suprotstavljene muzičke ideje pokušavaju stopiti u jednu. To zahteva pre svega otvorenost, a zatim i specifično iskustvo. Imam sreće da sam kroz život imao prilike da se bavim idejama o muzici koja jedna s drugom nisu imale dodirnih tačaka, međutim, neka dodirna tačka ipak se našla u meni da ih spoji, a to je čini mi se upravo omogućila otvorenost ka novom i drugačijem.

Kakvo je iskustvo bilo raditi sa Radikom i Oliverom, umetnicima koji donose različite stilove i uticaje? Kako je ta sinergija oblikovala vaš pristup muzici u ovom projektu?

LK: Meni je uvek zadovoljstvo upoznati kolege čiji je doživljaj muzike drugačiji od mog sopstvenog. Oliver i Radik su sjajni muzičari, svaki na svoj način. Nadam se da smo uspeli da spojimo naše svetove, pozivam publiku da dođe i doživi to za sebe!

Kao bubnjar i kompozitor, kako vidite ulogu ritma u svom stvaralaštvu, i kako se to reflektuje na ovaj projekat?

LK: Ritam je tu od našeg rođenja, s otkucajem srca i disanjem kao očiglednim znacima života, tako da je on pra-muzika, biološka pojava. Ritam ima moć da rasteže i sužava protok vremena. U ovom projektu nam je dao do znanja da, iako pričamo drugim (muzičkim) jezicima, razumemo se na nekom primalnom nivou kao ljudska bića.

Kako je sarađivati sa muzičkim direktorom Vladimirom Đorđevićem i kako je on uticao na dinamiku vaših bubnjeva i na ukupan zvuk projekta?

LK: Vladimir je sjajan jer je najpre slušalac muzike, pa tek onda „profesionalac“ muzičkog sveta. Drago mi je da se kreativno uključio u oblikovanje naše muzike i konceptualno povezao sve u celinu.

Kako je nastala ideja za ovu saradnju i šta vas je motivisalo da okupite baš ove umetnike?

Vladimir Đorđević: Sve je počelo sa glasovima. Glasovi su bili lajtmotiv ovogodišnjeg ESTAM World Music Festival-a, i odlučili smo da napravimo ESTAM Super Group – grupu muzičara koji mogu u kratkom vremenskom periodu da stvore nešto originalno i kvalitetno. Tako da je Radik odmah bio u igri. Nisam imao nikakvih nedoumica u vezi s tim. Hteo sam da imam tu fascinantnu vokalnu tradiciju u projektu. Sve posle toga došlo je prirodno. Razmišljao sam o muzičarima koji mogu lako da se povežu sa tim, i razmišljao sam ne samo o muzičkom umeću, koje se podrazumeva, već više o energiji i emocijama koje će svaki od njih uneti u projekat. Kada spajate ljude koji su jedni drugima potpuni stranci, otvorenost je kvalitet koji ima najveću vrednosti.

Kako ste pristupili kreativnom izazovu radeći sa umetnicima koji su toliko različiti?

: Pa, za mene je najvažnija stvar bila da pronađem tačku u kojoj su oni zapravo toliko slični. Na ljudskom nivou to je emotivnost, na profesionalnom otvorenost i na zanatskom improvizacija. Lično sam prolazio kroz veoma turbulentan period koji me emocionalno razdirao. Sve je krenulo iz dubine razarajućeg požara straha i bola. Našao sam se u situaciji da sam morao da se suočim sa tim osećanjima. A onda sam u tom požaru počeo da razaznajem plamenove sete, radosti, ljubavi i strasti. I to je ono što „Burning From The Inside“ predstavlja. To je splet osećanja koja ne mogu postojati jedna bez drugih i plamenova koji nas definišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari