Ratko BožovićFoto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ratko Božović, Univerzitetski profesor i književnik preminuo je danas u 90. godini, saznaje Danas.

Ratko Božović je donedavno bio redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu za predmete „Teorija kulture“, „Sociologija kulture“, „Kulturna politika“, „Javno mnjenje“ i dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju.

Profesoru je 9. decembra 2021. dodeljena nagrada „Vitez poziva“, LEX-a koji dodeljuje ovo priznanje, a tom prilikom Danas je objavio tekst „Ratko Božović: Vitez znanja, morala i dobrote“, koji između ostalog govori o tome kako se profesor devedesetih vratio iz Njujorka za Beograd, da bude uz svoje studente.

Ovom prilikom podsećamo na tekst, a tim i pre svega na lik i delo Ratka Božovića.

„Kada su 1992. godine započele studentske demonstracije protiv Miloševićevog ratnog režima, profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović bio je u Njujorku i trebalo je tamo duže da boravi, ali se s teškom mukom, jer smo bili pod sankcijama, vratio u Beograd da bude sa svojim studentima. Te tragične i teške devedesete proveo je sa njima na fakultetu i na uličnim protestima, jer su studenti upravo tim gestom pokazali da su savladali najteži predmet kojem ih je profesor Ratko Božović podučavao, a to je da znanje apsolutno podrazumeva moral, savest, građansku slobodu i hrabrost da se ona brani, dobrotu i aktivizam za bolje društvo, i sve one viteške vrline koje čine dostojanstvo i integritet čoveka“.

Danasov tekst podseća i na to da je i pre devedesetih Ratko Božović bio duhovni svetionik svojim studentima, šarmantni, plemeniti gospodin – profesor bez ideološke obojenosti, uvek spreman da bude na njihovoj strani, da razume sve ludosti koje mladost nosi sa sobom, da im omogući vanredne ispitne rokove da ne bi gubili godinu, da zamoli druge profesore da im „progledaju kroz prste“, da vodi u kafanu „Kovač“ nadomak FPN i čuje njihove probleme, na važne pozorišne predstave, tribine…

„I nije čudo što je svojim studentima (a ogroman ih je broj) do danas ostao najomiljeniji profesor, neko ko se doživljava kao dobri vitez koji im je otvorio put da nauče kako da postanu čestiti i dobri ljudi“, stoji u tekstu iz 2021. sa žaključkom: „Ime Ratka Božovića, koji je svih ovih decenija ostao primer kako se brane univerzalne profesionalne i ljudske vrednosti, i kako treba odolevati političkim pritiscima, ideologiji, represivnim režimima, nehumanosti i svim drugim nepravdama sveta, postalo je moralna institucija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari