Razrešeni kandidati za novog upravnika 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Pred izbor novog upravnika Narodne biblioteke Srbije, vlada Srbije je na sednici održanoj 9. maja, izmenila je sastav Upravnog i Nadzornog odbora NBS.

Kako je Danasu zvanično rečeno u vladinom Sekretarijatu, vlada je na lični zahtev razrešila predsednika UO NBS Miloša Jankovića i na ovo mesto imenovala Veljka Brborića, šefa Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta. Za člana Nadzornog odbora imenovala je Eminu Čano Tomić iz reda zaposlenih u NBS, umesto Milorada Vučkovića, koji je razrešen takođe na lični zahtev.

Kriminolog i pesnik Miloš Janković, trenutno pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i Milorad Vučković, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS, kandidovali su se za novog upravnika NBS. Osim njih, kandidature su podneli i dosadašnji upravnik Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika Dejan Ristić i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević.

Laslu Blaškoviću mandat na mestu upravnika NBS istekao je 8. maja.

UO NBS bi, u skladu sa zakonom, do 23. maja trebalo da Ministarstvu kulture i informisanja dostavi zapisnik o obavljenim razgovorima i obrazloženi predlog liste kandidata, po azbučnom redu, sa mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svakog od njih. Na predlog ovog ministarstva novog upravnika zvanično imenuje Vlada Srbije na četiri godine. Novog upravnika, kako navode Danasovi izvori, već u 2020. očekuju ozbiljni poslovi na proširenju depoa NBS, za šta je navodno već obezbeđen novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari