Refleksije Mire Brtke u Muzeju grada Beograda 1Foto: Promo

Velika retrospektivna izložba „Refleksije“ Mire Brtke“ „u Muzeju grada Beograda je, kako je i predvideo, istoričar umetnosti Ješa Denegri jedno otkrovenje za ovdašnju sredinu,. Na društvenim mrežama, ljubitelji likovne umetnosti, postavljaju snimke radova Mire Brtke – slike i skulpture zadivljeni raznolikošću medija u kojima je stvarala.

Ješa Denegri kaže za Danas da će većina zainteresovanih koji budu posetili izložbu „Refleksije“ biti impresionirani problemima i nivoom umetničkih rezultata koje je Mira Brtka postigla.

– Ona se bavila i modom, a ujedno je bila i autor brojnih crtanih filmova, igranih i dokumentarnih – skreće pažnju Denegri, dodajući, da je Brtka ovde nedovoljno poznata iako je imala međunarodnu karijeru i za života, 2012. godine obimnu restrospektivu u Novom Sadu. Postavka izložbe se sastoji od 16 celina u kojima je predstavljeno više od 300 najreprezentativnijih eksponata iz opusa ove umetnice u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda. Pored serije slika u duhu poznog enformela, kojim započinje njeno slikarsko stvaralaštvo u Rimu, na izložbi su se našli i radovi kojima istražuje svetlost i boje iz perioda stvaralaštva u okviru internacionalne umetničke grupe „Illumination“ koje je prema rečima Denegrija imala ključan značaj u formiranju i razvoju slikarstva Mire Brtke. Denegri podseća da je internacionalnu grupu „Illumination“ osnovao ugledni japanski umetnik Nobuja Abe okupivši oko sebe mlade stvaraoce koje je privukao drevnim i savremenim učenjima i shvatanjima dalekog Istoka. Nobuja je za njih bio duhovni mentor, učitelj koji je želeo da im slikarstvo približi kao jednu vrstu haiku poezije, navodi Denegri u obimnom katalogu koji prati izložbu. Prema njegovim rečima naziv grupe – „Ilumination“ vezuje se za pojmove „prosvetljenje“ ili „obasjanje“, a važan princip u ovom kreativnom kružoku, za razliku od aktuelnih umetničkih grupa tog vremena je što je grupa Illumination zadržavala autorske pozicije svojih članova. Denegri kaže da su se članovi grupe bavili pre svega apstraktnom umetnošću – „između minimalizma, geometrijske apstrakcije organske apstrakcije tvrdih ivica“

– Otuda sažete forme i čiste boje kao osnovnih elemenata njihovih likovnih i simboličkih izjava – ističe Denegri. Nažalost. grupa Illumination nestaje 1971. godine nakon iznenadne smrti Nobuja Abe. Posetioci izložbe u Muzeju grada Beograda biće u prilici da se upoznaju i sa radovima članova grupe Illumination, pa tako i da vide jednu Nobujinu sliku dok će različite faze stvaralaštva Mire Brtke biti detaljno sagledane, između ostalog i kroz ciklus „Belih slika“ koje odlikuju racionalistička geometrijska forma, novi tretman materije, prostora i svetla. U rimskom periodu Mira Brtka je praktikovala specifične slikarske koncepcije, u maniru op-arta. U svom višemedijskom opusu, na autentičan način je koristila papir, tekstil i tradicionalnu tehniku veza, istražujući mesto susreta dvodimenzionalnih radova sa trodimenzionalnošću i slobodnom formom (kolaž, asamblaž, objekat). Posebnu pažnju na izložbi privlače njene skulpture, kojih ima više od 60 i to iz različitih faza stvaralaštva umetnice, od manjih formata do onih monumentalnih. Naročito se izdvajaju tematski ciklusi („Akumulacije“, „Crvena skulptura“, „Linearna skulptura“, „Metamehanike“, „Spolja-iznutra“…),.

Izložba Mire Brtke je postavljena na prvom spratu Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40 b i biće dostupna publici do 25. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari