Rekonstruisan i osavremenjen Spomen-muzej Ive Andrića 1Foto: Ministarstvo kulture

U godini obeležavanja 60 godina od dobijanja Nobelove nagrade, Spomen-muzej Ive Andrića je rekonstruisan i osavremenjen.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, otvorila je Muzej i tom prilikom istakla važnost postojanja te ustanove posvećene našem nobelovcu i jednom od najvećih evropskih pisaca 20. veka budući da već 45 godina čuva njegovu zaostavštinu, koja je važan deo čitavog našeg kulturnog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj ovog mesta i podržalo projekat izrade nove stalne postavke i stvaranja uslova za adekvatno čuvanje i izlaganje bogate građe. Obnova ovog Spomen-muzeja deo je šire brige države o svom kulturnom nasleđu, a od ne manje važnosti je želja da dodatno afirmišemo stvaralaštvo našeg nobelovca“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na činjenicu da ga je upravo u tom prostoru, koji je autentičan podsetnik na njegovu jednostavnost i veličinu, zatekla vest o dobijanju Nobelove nagrade, te da brojni posetioci imaju jedinstvenu priliku da se bliže upoznaju sa ličnošću Ive Andrića.

„Ispunjen uspomenama na njega, ovaj Spomen-muzej dragocen je za sve ljubitelje i poznavaoce njegovog opusa, ali i sve one koji žele da se bliže upoznaju s njim. Kroz brojne fotografije, originalne rukopise, umetničke i lične predmete, knjige i časopise, odlikovanja, moguće je jasnije sagledati i bogatstvo njegovog dela i snagu poruka koje su i danas više nego aktuelne“, ocenila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da je Ivo Andrić, služeći svojoj otadžbini, ostavio snažan pečat u našoj diplomatiji, te ostao upamćen kao veliki profesionalac i osoba koja pleni svojom celokupnom pojavom.

„Sve pomenute aktivnosti rečito govore o zajedničkoj nameri Ministarstva kulture i informisanja i Muzeja grada Beograda da Spomen-muzej Ive Andrića, u skladu sa svojom ulogom i važnošću, što bolje pozicioniramo na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije i regiona, kako bi on postao privlačan za sve građane i za neku novu, posebno mlađu publiku. Time ćemo, kao nosioci odgovorne kulturne politike, na prigodan način odati počast i dostojno se odužiti velikanu pisane reči i naše i svetske kulture“, zaključila je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari