Retrospektivna izložba Viorela Flore u Zrenjaninu 1Foto: muzej zrenjanin

Likovni umetnik Viorel Flora povodom 70 godina života i 50 godina priznatog umetničkog rada otvara retrospektivnu izložbu u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Otvaranje je zakazano za sredu, 29. jun, sa početkom u 19 časova a umetnik će se predstaviti zrenjaninskoj publici slikama koje su nastale u različitim periodima staralaštva, od studentskih dana do danas.

Radovi se tematski mogu podeliti u više celina, istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora.

Likovna poetika i slikarstvo Flore Viorela se konstantno kreću u okvirima realizma, težeći sa jedne strane fotorealizmu a sa druge fantastici, koja je za autora bila jedan dubok i integralan stil, zahtevajući veliku maštovitost i slojevitost. Na taj način, svako umetničko delo je sadržalo bezbroj skrivenih značenja koja teraju posmatrača da im se posveti i da se duboko zagledaju u njih“, zapaža kustos Dejan Vorgić.

Slikar, pedagog, scenograf i dizajner, Viorel Flora je rođen 1952. u Banatskom Novom Selu kod Pančeva. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. u klasi čuvenog profesora Miloša Bajića. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu od 1981. do 1983. Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih 3 u Parizu. Dobitnik je je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, gde se posebni ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine.
Autor je brojnih scenografija i scenografskih rešenja za Narodno Pozorište “Toša Jovanović”, plakata, diploma, ilustracija za knjige i dr. U javnom prostoru izveo je pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti SO Zrenjanin iz 2004. godine.

Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari