Revijalno izdanje povodom 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime 1Foto: 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime

Povodom 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime, od 29. novembra do 2. decembra u Pozorištu lutaka „Pinokio“ održaće se revijalno izdanje ove manifestacije kojim će biti proslavljen ovaj značajan jubilej.

Na repertoaru ovogodišnjeg festivala, koji slavi pola veka postojanja i 48 godina izvođenja monodrama i pantomimskih predstava, su dve monodrame – ,,Levo desno glumac“ Zijaha A. Sokolovića (29. novembar, 20.00) i ,,Milunka“ Vesne Stanković (30. novembar, 20.00), kao i pantomima „Vrpca“ Aleksandre Arizanović (1. decembar, 20.00).

Drugog festivalskog dana, od 18 časova, biće priređena promocija knjige Radomira Putnika „50 godina Festivala monodrame i pantomime“. Uručenje jubilarnih priznanja biće upriličeno 1. decembra u 20.30, nakon kojeg će pozorišna publika moći da uživa u „Pozorišnoj muzici“ Aleksandra Loknera.

Revijalno izdanje povodom 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime 2
Foto 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime

Program festivala održaće se u Pozorištu lutaka „Pinokio“, dok će se tradicionalna šahovska simultanka velemajstora Alise Marić sa učesnicima i gostima festivala održati u restoranu „Stara carinarnica“ u ulici Kej oslobođenja 31 u Zemunu, u subotu, 2. decembra, od 12 časova.

Tokom pet decenija kontinuiranog trajanja festivala, izuzimajući period sredine devedesetih kada je došlo do kratkog prekida, na Festivalu monodrame i pantomime nastupali su umetnici sa skoro svih kontinenata.

Umetnici sa naših prostora koji su izvodili monodramu i pantomimske predstave bili su najugledniji i najznačajniji umetnici minulog doba, od legendarnih glumaca Ljube Tadića, Fabijana Šovagovića, Marije Kon, Miloša Žutića, Mire Banjac, Zijaha Sokolovića, Maje Dimitrijević, Svetlane Bojković, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Ljiljane Blagojević, Josipa Pejakovića i Radeta Šerbedžije do tada mladih umetnika – Vesne Stanković, Marte Bereš i Nade Šargin.

Revijalno izdanje povodom 50 godina od osnivanja Festivala monodrame i pantomime 3
Foto: 50 godina postojanja Festivala monodrame i pantomime

Idejni tvorac Festivala bio je izuzetan pozorišni znalac, Ljubiša Ružić, tada na funkciji zamenika upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, a u timu stručnjaka koji su podržali ideju i formirali estetsku platformu festivala bili su ugledni teatarski stvaraoci.

Dugogodišnji selektor festivala bio je Ivan Bekjarev, koji je dao znatan doprinos razvoju ovog značajnog festivala. Na mestu sadašnjeg selektora festivala je glumac Narodnog pozorišta Predrag Miletić.

Festival se realizuje uz podršku Gradske opštine Zemun i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni Pozorišta lutaka „Pinokio“ i na svim prodajnim mestima tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari