Robert De Niro otvoreno o homoseksualnosti svog oca: Voleo bih da smo o tome pričali više 1Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Robert De Niro holivudska legenda poznata po kultnim ulogama u filmovima kao što su The Godfather Part II, Raging Bull i Goodfellas, nedavno je otvorio i jedan lični aspekt svog života koji je decenijama držao u tajnosti – njegov odnos sa ocem, Robertom De Nirom starijim.

Stariji De Niro je bio poznati umetnik koji je skrivao svoju homoseksualnost tokom svog života, piše Bright side magazin.

Robert De Niro stariji, otac slavnog glumca, bio je renomirani umetnik i trgovac umetninama koji je imao karijeru dugu nekoliko decenija. Bio je poznat po svojoj smeloj upotrebi boja na slikama, koje su često uključivale elemente apstrakcije i ekspresionizma. Uprkos uspehu u umetnosti, borio se da pomiri svoje umetničke strasti sa ličnim životom, posebno svojom seksualnošću. Bio je gej, nešto o čemu se tokom njegovog života nije otvoreno razgovaralo i nešto što je morao da krije većinu života.

U svojoj knjizi „Stvari koje bih voleo da sam znao: razmišljanja o životu“, Robert De Niro stariji pisao je o krivici koju je osećao zbog svoje seksualnosti, što je doprinelo složenosti njegovog života. Borio se da se pomiri sa svojim osećanjima i vodio dnevnik o svojim osećanjima straha i nelagode, kao i o svojoj želji za prihvatanjem.

Robert je imao složen odnos sa svojim ocem, koji se razveo od supruge, majke Roberta De Nira mlađeg, kada je glumac imao samo dve godine, ali par se zvanično razveo tek deceniju kasnije kada je poznati glimac imao 12 godina. Uprkos njihovoj razdvojenosti, smatrao je svog oca dobrim ocem i opisao ga kao oca punog ljubavi i odanosti koji je uvek bio prisutan u njegovom životu.

Međutim, dok je odrastao, nije shvatao muke svog oca zbog svoje seksualnosti. Tek kasnije u životu, kao mladoj odrasloj osobi, majka mu je to otkrila, iako na neodređen i dvosmislen način. Otkriće ga je zbunilo, jer to nije bila tema o kojoj se otvoreno razgovaralo u njegovoj porodici.

Nedostatak otvorene komunikacije i razumevanja teško ga je opterećivalo i nedavno je u intervjuu rekao: „Voleo bih da smo o tome mnogo više razgovarali. Moja majka nije htela da priča o tim stvarima uopšte, a tebe i ne zanima kada imaš određene godine.

Robert De Niro stariji preminuo je 1993. godine, ostavivši dragoceno nasleđe u vidu četiri spisa ispunjena njegovim razmišljanjima i unutrašnjim mislima.

U jednom od svojih dnevnika, napisao je: „Pun sam straha… od nelagode koju izazivaju moje sopstvene misli, osećanja, senzacije. Toliko toga sam izostavio iz ovog dnevnika… Moje jadikovanje, zapomaganje, samosažaljenje i prigovaranje su mnogo veći nego što sam ovde naznačio.”

De Niro ulazi u lična razmišljanja svog oca čitajući delove iz dnevnika De Nira starijeg. Oni pružaju dubinski uvid u unutrašnje borbe njegovog oca, posebno u vezi sa prihvatanjem njegove seksualnosti.

Čitajući ove spise, De Niro je dublje shvatio svog oca i izazove sa kojima se suočavao.
„Očigledno, sada shvatam da mu je bilo teško. Mnogo toga mu je izazivalo klasične sukobe oko svega“- kazao je De Niro.

De Niro je zadržao očeve umetničke ateljee skoro tačno onako kako ih je ostavio, ispunjene polugotovim platnima i četkicama. Takođe je producirao HBO dokumentarac u znak počasti životu i radu svog oca.

Priča Roberta De Nira je podsetnik da čak i najuspešniji pojedinci imaju svoje demone protiv kojih se bore. Takođe nam služi kao poziv na akciju da gajimo otvorenu i iskrenu komunikaciju sa našim najmilijima i da cenimo i čuvamo nasleđe onih koji su došli pre nas.

„Ponovo, za moju decu, želim da zaustave i odvoje trenutak i shvate da ponekad morate da uradite stvari sada umesto kasnije, jer kasnije, možda 20 godina od sada – a to je prekasno ”, kazao je Robert De Niro.

Da li ste ikada doživeli sličnu situaciju sa članom porodice gde se o nekoj temi nije otvoreno razgovaralo?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari