Rosi fest: Pučinijev “Plašt” i DJ set na Brodu 20/44 na Savi 1Foto: Rosi fest

Druga edicija Letnje operske akademije Rosi festa odvijaće se tokom prve decade septembra. Umetnički tim Rosi festa i ovog puta napraviće iskorak u preispitivanju potencijala operskog žanra i kreiranju nove publike. Na programu su Pučinijev “Plašt”, Gala koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu, majstorski kurs i tribina posvećena funkcinisanju savremenog operskog biznisa.

Sa prvim danom septembra započeće i Letnja operska akademija Rosi festa i to izvođenjem Pučinijeve jednočine opere “Plašt” i DJ seta na brodu 20/44.

Ovaj autentičan pristup spajanja pop kuture sa klasičnim žanrom vođen je rediteljskom idejom Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom direktora festivala, Stefana Zekća.

Uz ocenu da je site specific izvedba opere “Plašt” pionirski potez u Srbiji, Zekić ističe da je na ovaj način čine i iskorak u preispitivanju potencijala operskog žanra i kreiranju nove publike.

Rosi fest: Pučinijev “Plašt” i DJ set na Brodu 20/44 na Savi 2
Foto: privatna arhiva

-Produkcija Rosi festa i Opera Laba inovativno pristupa hiperrealizmu ove opere njenim izmeštanjem iz pozorišne sale u prostor brod ukotvljen na obali reke Save. Brod 20/44 predstavlja kultno mesto beogradskog klabinga, nastalo upravo iz ideje preispitivanja i proširivanja granica slobode i konvencija – kaže Stefan Zekić za Danas.

Opera u jednom činu “Plašt” Đakoma Pučinija tretira ljubavnu tragediju smeštenu u milje lučkih radnika, radničke klase, bez prilika i bez budućnosti.

-Ova opera predstavlja najveći domet verizma, realistično uvodeći gledaoca u atmosferu lokacije radnje autentičnim zvukovima stvarnosti života na reci. Izraziti muzički dokumentarizam uverljivo slika predeo grada u koji operska publika ne zalazi – objašnjavaju u umetničkom timu Rosi Festa.

Ističu da savremeni pogled na ovaj klasik postavlja pitanja ko su danas ljudi koji su neprepoznatljivi za sistem i šta predstavlja sloboda za njih, kao i da opera “ Plašt” u simboličkoj aktuelizaciji otkriva ljudske porive i težnje za izlaskom iz klopke stvarnosti koja nas okružuje.

U okviru Evropskog dana jevrejske kulture, a prateći tematiku Rosifesta, u nedelju 4. septembra, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni Raša Plaović, biće održan Gala koncert.

Direktor festivala kaže da je repertoar sastavljen od atraktivnih operskih numera i numera klasične muzike, čiji su autori jevrejski kompozitori i tematika koja se tiče jevrejske kulture.

U programu učestvuju Srpsko-jevrejsko pevačko društvo – hor Braća Baruh, Jevrejski kamerni orkestar pod umetničkim rukovodstvom prof. Ladislava Mezeia i polaznici Letnje operske akademije Rosifesta 2022.

-Kako su razvoj i nadgradnja neophodnih profesionalnih veština za mlade operske umetnike u skladu sa svetskim tokovima jedan od prioriteta festivala i ova Letnja operska akademija ponudiće mladim pevačima majstorski kurs i tribinu na temu funksionisanja savremenog operskog biznisa – rekao nam je Stefan Zekić.

Majstoriski kurs za mlade operske profesionalce drže dirigenti Adi Bar Soria i Stefan Zekić, a tribinu svetski afirmisana pevačica, Sanja Anastasija.

Letnju opersku akademiju Rosi festa pomažu Jevrejska opština Beograd, Ambasada Izraela u Beogradu, fondacija Buki Finci i anonimni donatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari