Snezana i sedam patuljakaFOTO PROMO NARODNO POZORISTE U BEOGRADU

Na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu za nedelju, 12. jun, najavljena je premijera opere za decu „Snežana i sedam patuljaka“.

Libreto i muziku po istoimenoj bajci braće Grim napisao je flautista, pijanista, kompozitor, pisac Dragan Karolić, jedan od pionira rane muzike u Srbiji, koji od 1991. živi u Nemačkoj. Ova njegova opera za decu premijerno je izvedena 2004. u Berlinu, a premijera u NP biće njeno prvo izvođenje u Srbiji. Rediteljka je Ana Grigorović, a kamernim izdanjem orkestra NP dirigovaće Stefan Zekić. U autorskom timu su i scenografkinja Dunja Kostić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, koreografkinja Tamara Antonijević Spasić.

Ana Grigorović kaže da je „cilj ove predstave da „mladoj publici prenese pouku da je jedina lepota koju vredi negovati ona koju nosimo u sebi“.

– Opera Snežana i sedam patuljaka u potpunosti je bazirana na originalnoj bajci braće Grim. Tematski okvir interpretacije zasniva se na nemogućnosti očuvanja spoljašnje lepote. Pitanje ženske lepote nametnuto standardima društva provejava kroz bajku i predstavlja osnovni motiv predstave, kojoj smo pristupili kroz jedan komični ugao. Žanrovski smo je odredili kao komedija za decu, jer, negde, pošto smo i sami roditelji, razmišljali smo šta je to što bi najmlađima moglo da drži pažnju. Predstava traje 45 minuta, izuzetno je dinamična i zabavna zahvaljujući, između ostalog, koreografiji. Ovo je, možemo tako reći, sinteza opere, baleta i drame, jer u predstavi, kao narator, učestvuje i glumica Narodnog pozorišta Milena Đorđević – objasnila je Ana Grigorović na najavnoj konferenciji za novinare.

Prema rečima direktora Opere NP Nikole Mijailovića, sticajem okolnosti ova operska verzija „Snežane i sedam patuljaka“ na izlazak na scenu nacionalnog teatra čekala je tri godine i zapravo je projekat Operskog studija NP „Borislav Popović“, uz gostovanje dvojice baritone sa Fakulteta muzičkih umetnosti. Iako je namanjena deci uzrasta od pet do 15 godina, Mijailović ističe da će opera bajka „Snežena i sedam patuljaka“ privući sve koji „vole da čitaju bajke i da se igraju“.

Na premijeri u nedelju, kako je najavljeno, pevaće: Nevena Đoković (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zečević i Strahinja Tričković. Prva repriza je 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari