Sahranjen pisac Igor Kolarov 1

Pisac Igor Kolarov sahranjen je juče na Novom bežanijskom groblju. Jedan od najznačajnijih pisaca književnosti za decu i najomiljenijih stvaralaca mlađe generacije preminuo je u petak, u 44. godini.

Igor Kolarov bio je najpoznatiji kao autor romana „Agi i Ema“ za koji je dobio Zabavnikovu nagradu 2002. godine i po kome je Milutin Petrović snimio istoimeni film, prvi film za decu snimljen u Srbiji posle 25 godina pauze. Za roman „Dvanaesto more“ dobio je nagradu „Dositejevo pero“, za „Priče o skoro svemu“ nagradu „Neven“ i nagradu bijeljinskog sajma knjiga, a za zbirku priča „Rusvaj“ nagradu „Dečja knjiga godine“ na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu. Bio je i tvorac „Džepnih“, „Klizavih“, „SMS priča“, „Kuće hiljadu maski“…

„Humor je smatrao veoma važnim za igru, a voleo je da se igra i bio sjajan drugar, preuzevši na sebe zadatak čuvara dečjeg osmeha“, prenose mediji. Zalagao se za osavremenjivanje lektire za decu, a dobio je i nagradu Zmajevih dečjih igara (2006) za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za mlade, kao i Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2009) za stvaralački doprinos u širenju kulture.

„Čovek je rođen da putuje. Knjige su jedno od najboljih sredstava putovanja. Kao što kaže čuveni Džon Lubok: ‘Mi možemo da sedimo u našoj biblioteci, i istovremeno budemo u svakom ćošku planete'“, govorio je Kolarov.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je porodici preminulog pisca telegram saučešća.

„Čak i ovako naglo, u punoj zrelosti stvaranja prekinuto, njegovo književno delo za decu i mlade ostaje živi glas jednog iskričavog i plemenitog duha“, navodi se između ostalog u telegramu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari