Samo da rata opet ne bude, izložba antiratnih fotografija Nebojše Rausa u kragujevačkom Domu omladine 1Foto: Nebojša Raus

Pravo u oči gledaju vas otac koji ljubi sinovljev spomenik, uplakana majka u izbegličkoj koloni koja drži bebu ispred traktora, čovek koji umire od tuberkuloze u najvećim mukama, lik mladića u maskirnoj uniformi na umrlici preko koje je neko napisao „džabe brate – prodala te stoka”. Strahote i posledice rata deluju još strašnije na izložbi antiratne fotografije Nebojše Rausa otvorenoj sinoć u Galeriji Doma omladine Kragujevac.

Postavka „Antiratna izložba” u deset fotografija, velikog formata, prikazuje posledice ratova vođenih na Balkanu devedesetih godina dvadesetog veka. Izložba je uglavnom zasnovana na portretima ljudi, čiji životi su pod uticajem globalne svetske politike, poprimili tragičan tok. Mnogi od njih zauvek su izgubili priliku da to promene.

– Nebojša Raus nije samo veliki umetnik i majstor fotografije već smo mi, tada mladi Kragujevčani o strahotama rata devedesetih godina prošlog veka saznavali baš sa njegovih fotografija, rekao je na otvranju Dejan Ilić Cvika, urednik programa u kragujevačkom Domu omladine i inicijator ove antiratne izložbe.

Postavka je otvorena kao deo programa „Oktobarskih svečanosti” u Kragujevcu.

Samo da rata opet ne bude, izložba antiratnih fotografija Nebojše Rausa u kragujevačkom Domu omladine 2
U ratu najviše stradaju obični ljudi, poruka autora izložbe Nebojše Rausa Foto: Z. S. M.

– Svakoga oktobra u Kragujevcu se zbog streljanja u Šumaricama 1941. godine setimo, kao grad stradalnik koliko su ratovi strašni. Ali, na to treba stalno podsećati i opominjati i sve ostale ljude, pogotovo u ovom trenutku kada se zlo rata ponovo nadvija na sve nas. Prizorima ratnih stradanja, toliko bolnom ali opominjućom temom, želeli smo da pošaljemo jaku antiratnu poruku, a za to nema adekvatnijeg motiva od Rausovih foto zapisa, naglasio je Ilić.

Na ovu ideju se Raus odmah odazvao za izložbu u Domu omladine odabrao 10, po njemu najupečatčjivijih fotografija u velikom formatu metar sa 70 santimetara.

– U svojoj arhivi imam i mnogo brutalnije slike ali je naša zajednička ideja bila da prikažemo običnog čoveka i njegovo stradanje u ratu. Ti, mali ljudi najviše stradaju od ratnih dejstava i razaranja i „ratni vihor” njih prvo njih „odnese” a ne ostale, poput političara koji smišljaju i pokreću ratove iz svojih toplih soba i kabineta ili profesionalce koji ratove sprovode i realizuju. Oni rat nikada neosete na taj, najstrašniji način, smatra autor Nebojša Raus.

Samo da rata opet ne bude, izložba antiratnih fotografija Nebojše Rausa u kragujevačkom Domu omladine 3
Foto: Nebojša Raus

Kako kaže, on je imao „sreću ili nesreću” da se u to vreme bavi fotografijom i bude „svedok sa objektivom” tih najstrašnijih trenutaka i aparatom ih ovekoveči za buduća pokolenja.

– Nadam se da u narednim evropskim i svetskim događanjima, koja su uveliko počela, neću morati da opet budem „učesnik” na ovaj način. Da će nekad nešto i nas da zaobiđe, i da ne moramo da ponovo prolazimo kroz sve ovo i još gore. Neko da stane, razmsli i kaže – „pa, mi smo ovo već sve prošli”, iskrena je želja autora fotografija.

Njegova postavka podeljena je na segmente ratova iz devedesetih godina 20. veka na našim prostorima i njihovih posedica po obične ljude i njihove živote.

Fotografije Nebojše Rausa, hronološki prikazuju ratna razaranja Vukovara, nestašice namirnica, kolone izbeglica iz Hrvatske, Bosne, i Kosova i Metohije, NATO bombardovanje, isključenja struja i život u mraku, lik otca koji je Slobodanu Miloševiću vratio orden smatrajući da je njegov sin uzaludno izgubio život.

Samo da rata opet ne bude, izložba antiratnih fotografija Nebojše Rausa u kragujevačkom Domu omladine 4
Foto: Nebojša Raus

Izložene su i fotografije umrlica mladih Kragujevčana koji su izgubili živote služeći vojni rok na Kosovu 1999. godine, kragujevačke fabrike razorene NATO bombama.

– Po mom izboru najstrašnija je fotografija psihijatrijskog pacijenta u prljavom krevetu pokrivenog do nosa. On je vezan lancem za krevet. Zbog sankcija nestalo je lekova pa su im umesto terapije davali cigarete kada se uznemire. Onda su nestale i cigare, podseća sve nas fotograf Nebojša Raus.

Po njegovom mišljenju, takođe je potresna slika izbeglice iz Hrvatske koji „nije imao vremena da ode kod lekara” pa mu se razvila progresivna tuberkuloza.

– Ilić i ja imalo smo ideju da prikažemo i opomenemo ne samo na direktna ratna razaranja, već i na sve one posledice koje zbog njih anstaju. Ove dve fotografije, iako nisu direktno ratne, najbolje svedoče o tome, ističe autor.

Samo da rata opet ne bude, izložba antiratnih fotografija Nebojše Rausa u kragujevačkom Domu omladine 13
Foto: Nebojša Raus

Kragujevačani izložbu antiratnih fotografija Nebojše Rausa u Galeriji Doma omladine mogu da pogledaju do 7. novembra.

Autor i koauor fotomonografija „Događanje naroda” i „1999”

Nebojša Radosavljević Raus profesionalno se bavi fotografijom od 1982.godine. Prve fotografije objavljuje u studentskim novinama Pogledi i NON. Kasnije sarađuje sa najpoznatijim novinama bivše Jugoslavije NIN, Start, Večernje novosti, Eureka, Džuboks. Kraće vreme provodi u Grčkoj sarađujući u atinskoj dnevnoj novini Elefterotipija.

Početkom devedesetih i nastankom novih država na Balkanu, profesionalnu aktivnost nastavlja u opozicionoj dnevnoj novini nove Jugoslavije Dnevni telegraf a kasnije prelazi u novoosnovanu dnevnu novinu Blic.

Svoje fotografije izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama, dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada i priznanja, autor je fotomonografije ,,Događanja naroda 1988-2000.” i koautor fotomonografije „1999”.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari