"Šavovi", "Dovlatov" i "Slučaj Makavejev" u Sali srpskog filma 1

Sala srpskog filma, kulturni poduhvat nastao u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, nastavlja sa svakodnevnim prikazivanjem srpskih filmova i srpskih manjinskih koprodukcija, koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

Na repertoaru od 20. do 26. februara naći će se filmovi „Šavovi“, „Dovlatov“ i „Slučaj Makavejev“.

Naslov „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Rusko-poljsko-srpski film „Dovlatov“, sa srpskim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, prikazuje šest dana života genijalnog pisca Sergeja Dovlatova.

Dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je, 70-ih godina prošlog veka, sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom komunističke partije osuđivan film Dušana Makavejeva „WR: Misterije organizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari