Savremeni nemački "Kruso" 1

Knjiga o slobodi, prijateljstvu i odrastanju, priča o padu Istočne Nemačke, roman „Kruso“, prvenac nemačkog pisca Luca Zajlera, koji je 2014. „zbog sposobnosti da vrlo složene teme učini prijemčivim i poetičnim, kao i zbog senzitivnog i magičnog poigravanja jezikom“, nagrađen Nemačkom književnom nagradom, večeras će biti glavna tema 36. Laguninog književnog kluba u knjižari Delfi u beogradskom SKC-u.

U prevodu s nemačkog Nikole Jodanova knjigu, koja je gotovo „prepisala“ stvarni život u Istočnoj Nemačkoj osamdesetih godina 20. veka, na srpskom jeziku 2016. objavila je Laguna. Zbog čega je ovaj roman odmah stekao status kultne knjige, koju u Nemačkoj porede sa „Čarobnim bregom“ Tomasa Mana pokušaće da odgovore: teoretičar književnosti Spomenka Krajčević, germanisti Jelena Kostić Tomović i Biljana Pajić, pisac Vladimir Tabašević i Lagunin urednik Janja Stjepanović.

Glavni junak Edgar Ed Bedler, student germanistike, kog mori težak lični gubitak, uoči pada Berlinskog zida odlučuje da ode u lični egzil – na disidentsko ostrvo Hidenze u Baltičkom moru, udaljeno pedesetak kilometara od granice Nemačke Demokratske Republike sa Danskom, odakle je bilo moguće trajno bekstvo preko Baltika na Zapad. Zapošljava se u gostionici „Kod pustinjaka“, gde pere sudove i gde upoznaje Aleksandra Dimitrijeviča Krusoviča – Krusoa, gotovo mitsku pojavu – ostrvskog pustinjaka, vodiča i filozofa sa imenom čuvenog junaka Danijela Defoa. NJihovo prijateljstvo iz temelja menja Bedlerov život koji u nekim detaljima ponavlja piščevu sudbinu.

Književni kritičari Zajlerovog „Krusoa“ nazivaju i ostrvskim romanom i nekom vrstom „obrnute robinzonijade“, istkane oko neobičnog prijateljstva dvojice junaka. Sam Luc Zajler u intervjuima njihov odnos objašnjavao da sledećim rečima: „Glavni lik Ed, stalno priča o tome kako traga za pravim muškim prijateljstvom, dok je Kruso kao kum, guru, koji mu nudi da ga uzme pod zaštitu“. Inspiracija za Krusov lik Zajleru je bio pisac Aljoša Rompe, muzičar sa nemačke alternativne pank scene, čiji je bend bio preteča Ramštajna.

Luc Zajler (1963) rodom je iz Gere u Tiringenu i živi u Vilhelmshorstu i Stokholmu. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, pored ostalih Nagrade „Ingeborg Bahman“, Bremenske književne nagrade i Fontaneove nagrade. Pre književne karijere i sam je neko vreme prao sudove na ostrvu Hidenze, a inspiraciju za roman „Kruso“ dale su mu priče o nemačkim utopljenicima koje je more izbacilo na danske obale, zbog čega je ovom svom romanu dodao dokumentaristički epilog o sudbini stvarnih begunaca iz Istočne Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari