AntracitAntracit, serija u kojoj glumi Žan Mark Bar, foto: Bertrand NOEL / Sipa Press / Profimedia

Antracit je francuska serija koja je je na Netfliksu već danima među najgledanijim serijama u Srbiji.

Antracit je mnoge gledaoce u Srbiji vratio nekoliko godina unazad. Jer, jednog od glavnih likova u seriji tumači Žan Mark Bar, zvezda Velikog plavetnila, filma koji je prošle godine napunio 35 godina.

Kada se serija odluči za nešto malo drugačije, od onoga što obično vidimo u tom žanru, to ne uvek i uspe. U slučaju novog francuskog trilera na Netflixu, Antracit priča prati čudnovatog glavnog lika koji se čini kao da živi u najsmešnijem i najbesmislenijem univerzumu od svih ostalih oko nje, koji  žive živote standardnih junaka psiholoških trilera. Okružena računarima, umrežena sa celim svetom, živi u garaži i sasvim je asocijalna. U digitalnom svetu je osoba koja ume sve, dok u stvarnom jedva da zna da komunicira.

Da li će ta totalna čudnovatost raditi za ili protiv ove serije?

Antracit serija
Antracit serija u kojoj je glavni lik Ida, foto: IMDB

Antracit: Gledajte ili preskočite

Prvi kadar: „1994.“ Kamera se približava kući na jezeru. Specijalne policijske jedinice dolaze u čamcima i podižu svoje oružje.

Sadržaj: Specijalne policijske jedinice su tu da upadnu u kuću, u francuskom selu u Alpima, koja je sedište kulta koji predvodi Kaleb Johanson (koga tumači Stefano Kaseti). Upravo je kult bio središte istrage kada je pronađena žrtva koja je na licu imala tragove antracita.

Trideset godina kasnije, novinar Solal Hejlman (tumači ga Žan Mark Bar) gleda stari video zapis o tom slučaju. Razgovara telefonom sa svojom ćerkom Idom (Nomi Šmit), koja je internet detektiv. Tokom razgovora je otet,  ali pre nego što točak džipa pređe preko telefona, ćerka uz pomoć lokacije otkriva gde je i kreće u selo da ga traži.

Antracit serija
Antracit serija, Idini pomoćnici ili glavni akteri priče, foto: IMDB Netflix

Na šta će vas podsetiti „Antracit“?

Pa, uglavnom na serije koje su slične serijalu „True Detective: Night Country“.

U prvoj epizodi serija ima neverovatan arkadni ton. Autor serije Fei Robert počinje tako što nas upoznaje sa Idom i njenom mrežom internet istražitelja. Deluje komično, ali stvari ubrzo postaju ozbiljnije.

Dakle, šta je ova serija zapravo? Da li je to triler zasnovan na kultu i ubistvima, ili je to ponekad smešna rasprava o tome koliko efikasni mogu biti internet detektivi?

Ispred sebe imate misteriju staru 30 godine, predivne Alpe, i naznake o osobinama glavnih likova koje se sve više otkrivaju iz epizode u epizodu. Potpuni mrak čitave priče, povremeno svojim odnosom prema životu menja upravo glavni lik Ida svojim komičnim pristupom.

Osim Žan Mark Bara, glumca koji je bio čest gost Beograda, i koji je mnoge vratio u mladost, u seriji se ponavlja i pesma „What Is Love“ koja vas varaća u 1993. godinu, kada je bila hit.

Za sve ljubitelje detektiva i zamršenih priča, serija je odličan izbor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari