Arsenal fest definitivno ostaje u Kragujevcu: Naredni posvećen jubileju prve sijalice na Balkanu 1Foto: Zoran Laki Lazarević

 

Arsenal fest definitivno ostaje u Kragujevcu. To su danas u Skupštini grada potpisivanjem ugovora potvrdili i „overili” Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i Zoran Vulović, ispred Arsenal festa.

Odista, letos, još tokom samog održavanja 13. Arsenal festa društvene mreže bile su pretrpane, kao i uvek, „proverenim” informacijama da se festival poslednji put održava u Kragujevcu i od naredne godine „seli” za Beograd.

– Veoma je važno da definitivno odagnamo sve sumnje, koje su se pojavile na društvenim mrežama i nepotrebno uznemirile javnost. Da, Arsenal fest ostaje u Kragujevcu, obratio se novinarima Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca pre potpisivanja ugovora u Svečanom salonu Skupštine grada izrazivši „veliko zadovoljstvo što je potpisan sporazum”.

Grad Kragujevac je mesto u kome je Arsenal fest osnovan i dobio je ime po istorijsko-kulturnom lokalitetu našeg grada – Kneževom arsenalu, istakao je Dašić, naglasivši da je kao takav „neodvojiv je deo kragujevačke kulture i ovdašnjeg kulturnog obrasca”.

Gradonačelnik Dašić je podsetio i da su mnogi kragujevački muzičari učestvovali u osnivanju i radu Arsenal festa od dana, kao i da je Dom omladine Kragujevac u tome dao svoj veliki doprinos.

Arsenal fest definitivno ostaje u Kragujevcu: Naredni posvećen jubileju prve sijalice na Balkanu 2
Foto: Z. S. M.

Po njegovom mišljenju nepotrebno je napominjati da je Arsenal fest – sam vrh turističke ponude Kragujevca.

– U vreme festivala svi kapaciteti naših hotela su rasprodati, ugostiteljski objekti puni a ljudi iz čitavog regiona se sliju u Kragujevac, naglasio je Dašić, ponovivši da „nikada nije dovedena u pitanje želja organizatora Arsenal festa i grada Kragujevca, i bez ovog sporazuma, da se manifestacija ne održava u našem gradu”.

– Takva ideja nije postojala ni kao mogućnost. Ali, posle korone rodila se ideja da se detaljno reguliše ugovor gde se Arsenal fest neraskidivo kao ime i brend vezuje isključivo za Kragujevac, zaključio je Dašić .

Da je današnji sporazum dokaz odlične saradnje grada Kragujevca i Arsenal festa koja traje već punih 13 godina smatra i Zoran Vulović, zastupnik Udruženja Arsenal fest.

– Takođe on je i dokaz da ćemo našu saradnju u budućnosti još više produbiti, poboljšati i proširiti, istakao je on.

Vulović je podsetio da je samo ove godine na 13. Arsenal festu bilo više od 40.000 posetilaca, da je na njemu nastupilo preko 60 umetnika, izvođača i grupa iz 16 zemalja.

– To je ono što je najvažnije za nas i za Kragujevac, da je festival postao internacionalni i da to nije samo regionalna manifesatcija već mesto na koje dolazi i publika i izvođači iz čitavog sveta, naglasio je Vulović.

Arsenal fest definitivno ostaje u Kragujevcu: Naredni posvećen jubileju prve sijalice na Balkanu 3
Arsenal fest neraskidivo kao ime i brend vezuje se isključivo za Kragujevac – Zoran Vulović i Nikola Dašić na potpisivanju sporazuma Foto: Z. S. M.

Zoran Vulović je takođe podsetio i na činjenicu da je 1884. godine u tadašnjem Vojno-tehničkom zavodu (nekadašnjem Kneževom arsenalu) zasijala je prva sijalica na Balkanu.

– Upravo, zbog toga, sledeći, 14. Arsenal fest će biti u znaku „svetla i dobre muzike”. Mi smo vrlo ponosni što će naš naredni festival proslaviti to „paljenje prvog električnog svetla na Balkanu” i što upravo na istom mestu odakle je ta svetlost „krenula” kreće i novi Arsenal, ekskluzivno je najavio Vulović.

Takođe, on je objavio i da će karte za 14. Arsenal fest biti puštene u prodaju već 27. oktobra a festival će biti održan 27., 28. i 29. juna 2024. godine.

Na kraju, posle potpisanog sporazuma Zoran Vulović e zahvalio svima iz Kragujevca „za sve one godine u kojima smo se zajedno borili da Arsena fest – bude ono što danas jeste”.

Arsenal fest se održava krajem svakog juna u Kragujevcu, srcu Šumadije, nekadašnjoj prestonici Srbije, gradu najpoznatijem po autentičnoj automobilskoj industriji.

Za samo nekoliko godina, festival se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih, najrelevantnijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji, ex-YU i ovom delu Evrope.

Arsenal fest definitivno ostaje u Kragujevcu: Naredni posvećen jubileju prve sijalice na Balkanu 4
Foto: Zoran Laki Lazarević

Arsenal Fest je aktivan čan evropske asocijacije festivala „Yourope” i 2019. godine bio je u najužem izboru za najbolji evropski mali festival.

Zbog svog velikog značaja za kulturni život Kragujevca, festival je 2020. godine proglašen za manifestaciju od javnog značaja. Takođe. 2020. godine festival je nagrađen „Đurđevdanskom nagradom” za doprinos kulturi u Kragujevcu.

I, da, ostaje u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari