A u Beogradu… tačno u devet uveče „big bang“ na Partizanovom stadionu sa hiljadama svih generacija bez šale, onim „od 7 do 77“, porodično ili bez, svejedno, svi opremljeni crvenim svetlucavim luciferskim rogovima koji su simbol scene turneje „ Black Ice“. AC/DC su sve ono što smo samo zamišljali decenijama u najluđim snovima koji su se ostvarili na otprilike najimpozantnijoj sceni sa kojom ste ikada imali posla u ovom gradu i šire, a to znači nešto kao vrhunsko naređenje da mora biti rock&rolla ma gde da su se zatekli!!!


Veličanstveni pevačko-gitarski AC/DC tandem, sa karakterističnim kačketom i u crnoj školskoj uniformi svakako je jedan od dvostrukih simbola velike rok ere, taman koliko i pojava Ozija Ozborna, brkovi Fila Lajnota, kosa Roberta Planta i dupla gitara Džimija Pejdža ili cigareta Kita Ričardsa ili…

Tri tuceta godina za braću Jang (Malcolm i Angus Young) na dugom i bučnom putu od mašine za šivenje njihove starije sestre Margaret na čijoj su poleđini ugledali te nezaboravne inicijale naizmenične i jednosmerne struje (AC/DC – alternating current / direct current), koji će se ubrzo pretvoriti u nepomerljivi simbol paklene buke i besa hard & heavy rock & rolla, pa sve do današnjih dana, ispunjeni su odvijanjem jedne od najodlučnijih i istovremeno najdostojanstvenijih istorija među svima onima što tvore bodru i „umri-muški“ tvrdu muzičku stvarnost popularne kulture ikada. Osnovani pre 36 godina dakle u Sidneju, Australija, mladi Jangovi, originalno ponikli u Glazgovu, Škotska, već su imali porodični uzor u Džordžu Jangu, slavnom bratu u hit bendu The Easybeats, koji su top liste zadužili neverovatnim, internacionalno poznatim brojem „Friday On My Mind“ (proverite svakako Bowie-jev „Pin Ups“ tim povodom). Od novembra 1973. tako, sva eventualna nadmetanja u familiji deplasirana su međutim. Nova generacija Jangovih utemeljiće po mišljenju miliona njihovih obožavalaca, najbolju, najglasniju, najodvažniju, rock’n’roll atrakciju na svetu, koja je, suočena sa tragičnim gubitkom pevača i ko-autora najčuvenijih numera, Bona Skota, u doba najveće slave smogla ipak snage da izdrži i nastavi dalje sa Brajanom Džonsonom za mikrofonom, preporučenim u svoje vreme baš od njegovog nezaboravnog prethodnika lično!

Nastavljajući se tako dalje i dalje, AC/DC epopeja puna je herojštine i nadnaravnih izazova koje samo gitara priključena na vrhunsku voltažu može da ispriča, dok njen vlasnik Angus skače u svojoj karakterističnoj školskoj uniformi. Jer ovo najzad i jeste to – zvučni smak sveta na akceleraciji metafizičkog bekstva sa časova.

Hm, uživanje u rok ikonama u Beogradu, nakon tolikih tinejdžerskih uzaludnih sati uz gramofon, stvarno je ponekad i nakon svega nadprirodna stvar. Udri!

Lokomotiva, Thunderstruck i topovi

Koncert je počeo na spektakularan način izlaskom gigantske makete lokomotive na binu, nakon čega je odsviran, uz horsko pevanje publike (više od 40.000 fanova), hit Rocknroll train. Tačno u 21.28 čas nad Beogradom začula se verovatno jedna od najpoznatijih rok pesama u istoriji muzike – Thunderstruck. Posle dvočasovne svirke koncert je završen kanonadom iz 12 topova i vatrometom. Pre australijskog benda svirao je irski Answer, a pre njih je nastupio novosadski bend Amajlija.

Afterparti

Kraj koncerta na stadionu Partizana nije značio i kraj muzike AC/DC sinoć u Beogradu. Energija iz Humske prenela se u mnoge klubove, u kojima su organizovani afterpartiji posvećeni austalijskom rok bendu. Između ostalih, hitovi legendarnog sastava mogli su se čuti u klubu Livingrum, Vrtoglavici…

Bez težih povreda

Nakon saveta organizatora kako „stići do stadiona, šta poneti i kako se ponašati na koncertu“, dogodilo se i nekoliko nezgoda na samom stadionu u kojima su „učestvovali“ zaposleni na montiranju bine. Tokom izvođenja radova na Partizanovom stadionu na montiranju bine bilo je 11 intervencija zbog posekotina, nagnječenja mekog tkiva i sunčanice, rekao je Slobodan Ivanović, vlasnik klinike Anlave. Pod tretmanom je pored ostalog bilo devet stranaca – majstora, i niko od povređenih nije životno ugrožen, dodao je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari