Džejeve najpoznatije kafanske pesme 1Foto: Printskrin/YouTube/RTS Zabava

Džej Ramadanovski bio je pevač posebne emocije.

Ovaj virtuoz za kafanske pesme brzo je postao jedan od omiljenih pevača svih vremena.

Publika ga je posebno volela i verovala mu jer je njegova emocija bila iskrena, a neretko je i sam plakao dok je svoje pesme izvodio.

Ako bismo pravili spisak Džejevih najemotivnijih pesama, uz koje plaču i oni koji nisu „laki na suzama“, on bi otprilike izgledao ovako.

Pesma „Nedelja“ je autobiografska

Kafanski hit za sva vremena je svakako pesma „Nedelja“, za koju je Džej isticao da je autobiografska. Ono što je malo poznato je da je glavni „krivac“ za refren upravo Džej.

– U to vreme, kad smo radili Futa i ja, falio nam je refren. Za refren pesme “Nedelja” sam kriv ja. Ispričao sam Marini Tucaković svoju priču iz popravnog doma. Kao klinac, kad sam bio dobar, davali su mi dozvolu da idem kući, a ukoliko nisam, ostajao sam u domu. Ta “Nedelja” govori o meni samom, kada nisam dobio dozvolu da izađem, a Marina je za deset minuta napisala refren“, ispričao je jednom prilikom pevač.

Inače, Džej je preminuo upravo u nedelju – 6. decembra 2020. godine.

„Gde ću sad, moja ružo“ i čuvena Dubravka

Na listi najemotivnijih Džejevih pesama svakako zaslužuje da se nađe i ova. Posebnu pažnju u ovoj baladi svojevremeno je privukla devojka iz spota, koja je preminula kad je imala 44 godine.

Džej tada nije mogao da se pomiri s njenom smrću, jer je imala posebno mesto u njegovom srcu. Pojedini izvori su čak navodili da je Džej dugo bio zaljubljen u Dubravku.

„Uspeo sam u životu“ nastala u zatvoru

Još jedna Džejeva pesma koja krije istinitu priču je „Uspeo sam u životu“. Otpevao ju je devedesetih godina, a napisao ju je čuveni Dorćolac Iso Lero Džamba.

On je bio “žestoki momak” devedesetih godina u kockarnici na šestom spratu Beograđanke pretukli radnici obezbeđenja, posle čega mu se gubi svaki trag. Legenda kaže da je Džamba pesmu “Uspeo sam u životu” napisao dok je bio u zatvoru.

https://www.youtube.com/watch?v=Md-i048UElA

„Zar ja da ti brišem suze“ i kako je počela saradnja s Marinom i Futom

Prva pesma koju je Marina Tucaković napisala Džeju Ramadanovskom je „Zar ja da ti brišem suze“. U to vreme (kasnih ’80-ih), on je već bio popularni gradski pevač. Najčešće je nastupao u „Klubu narodnjaka“, gde je upoznao Tomu Zdravkovića, Marinu Tucaković i njenog supruga Aleksandra Radulovića Futu.

Ubrzo potom nastala je pesma „Zar ja da ti brišem suze“.

– Džeju sam dala put do zvezda. To je kod njega bio pravi američki san, zato je i uspeo – pričala je Marina Tucaković svojevremeno.

Džejeve najpoznatije kafanske pesme bile su ujedno i najveselije

Iako ga mnogi vezuju za balade i tužne pesme, dobar deo Džejevog opusa čine vesele pesme.

Koliko je bio pevač tuge, Džej je isto toliko bio i pevač sreće, a njegove najpoznatije kafanske pesme uz koje svi ustaju na noge i raduju se su: „Mrak, mrak“, „Ko se s nama druži“, „Seksi ritam“, „Lubenica“, „Dao bih ti brda i doline“, „Ritam vozi“ i mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari