Šest zemalja na Evroviziji navodno pretile da će se povući pre finala 1Foto: EPA-EFE/JESSICA GOW SWEDEN OUT

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je za dlaku izbegla „najveći skandal Evrovizije svih vremena“ pošto je šest zemalja navodno trebalo da se povuče iz velikog finala 25 minuta pre početka šoua, piše Wiwibloggs, sajt koji prenosi evrovizijske vesti.

Norveške novine VG izveštavaju da su se krizni pregovori odigrali u posljednje trenutku, prenosi Wiwibloggs.

Prema VG, šest zemalja je bilo spremno da se povuče sa samo 25 minuta do velikog finala Evrovizije. Države su bile: Švajcarska, Norveška, Grčka, Portugal, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Da se to desilo, producenti bi morali da se pomuče kako da popune više od 18 minuta sadržaja.

Međutim, grčki emiter ERT sada je demantovao da je planirao da se povuče.

Govoreći za veb stranicu Eurovisionfun, ERT je rekao:

„Nikada nismo razgovarali ili razmišljali o povlačenju iz takmičenja iz bilo kog razloga. Vest je netačna, barem kada je u pitanju Grčka.“

Zemlje koje su zapretile povlačenjem delile su pritužbe u vezi sa najmanje dve glavne tačke: velikim bezbednosnim merama za Izrael i „ponašanjem delegacije te zemlje tokom nedelje“.

Izrael je ranije odbacio ideju da je imao bilo kakve povlastice, rekavši da se njihov tim suočio sa „mržnjom bez presedana“ zbog činjenice da su iz Izraela, prenosi N1.

Švedski list Aftonbladet kaže da se „ceo poslednji dan pretvorio u dug krizni sastanak“ za EBU i domaćina emitera SVT.

Nejasno je šta je pregovarano i zašto je šest zemalja na kraju odlučio da će ipak učestvovati.

„Naše zajedničko polazište je bilo da nismo želeli da učestvujemo na Evroviziji ako bi se ona koristila kao deo izraelske ratne propagande. Učestvovali smo u stvaranju prostora u kojem možemo da se ujedinimo u muzici — u političkoj situaciji u kojoj svi biraju strane i mrze jedni druge“, rekao je Magnus Børmark, gitarista norveške grupe Gate, za VG.

Magnus je ranije rekao za norveški list Aftenposten da je „povlačenje bilo moguće do poslednje sekunde.“

„Na kraju smo imali konstruktivne razgovore sa EBU. Stvari su bile dovoljno dobre da se nastavi sa programom“, rekao je.

Izvođač „Ulvehama“ je rekao da je napeta atmosfera primorala umetnike da razmišljaju o politici, te da je to stavilo težak teret na svačija ramena.

EBU je dosledno govorio da je ovo muzičko takmičenje nepolitičan događaj i da je reč o takmičenju između emitera, a ne vlada.

„Činilo se kao da postoji jedan skup pravila za Izrael, drugi za ostala. Nešto nije u redu kada to doživite. Umetnici ne bi trebalo da imaju krizni sastanak sa EBU-om“, rekao je Magnus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari