Jurica Pađenfoto Miroslav Dragojević

Jurica Pađen jedan je od muzički najaktivnijih muzičara u regionu, koji je tokom svoje karijere, koja je podsetimo, počela sredinom sedamdesetih, prošao kroz mnoge legendarne bendove kao što su Grupa 220, Parni valjak, Aerodrom, Azra, Pađen Band i 4 Asa.

Povodom koncerta Aerodroma, koji će biti održan 8. septembra u Tvornici Jurica Pađen je u intervju za Index. hr govorio o svojim muzičkim planovima, o tome šta su njegovi motivi da se na pragu sedamdesetih bavi rokenrolom, o nesuglasicama sa Džonijem Štulićem, kao i o tome kako doživljava „bockanje“ u pesmama benda Hladno pivo.

Što se tiče motiva za bavljenje muzikom na pragu sedamdesetih, kaže da se on nije menjao od kako je ušao u svet rokenrola.

„Radi se o iskrenoj strasti, za stvaranjem, to me ispunjava, zabavlja, to je moja omiljena igračka i to me čini punokrvno živim, naročito kad se popnem na binu. Evo, Stonsi snimaju novi album, Makartni kreće na turneju – da li iko može reći da to rade jer im fali love? Ne, to je naprosto najbolje što si mogu priuštiti“, objasnio je Pađen.

Povodom nedavno objavljenog novog albuma 4 ASA i najave novog albuma Aerodroma, na pitanje novinara ima li nekad kreativnu blokadu, Jurica Pađen je uzvratio da se nekad i to desi, ali da „kreativna blokada ne bi trebalo da obeshrabri nikog ko se bavi stvaranjem.

“Prazan list papira ili platna je uvek izazov da ispitaš krije li se još kakvih priča u tebi”, smatra Pađen.

Usledio je set delikatnijih pitanja, koja prenosimo, kao i odgovore…

Čitajući neke osvrte i reakcije na početke karijere 4 Asa, kritika Vas je dočekala na nož. Edo Maajka negde u tom periodu spomenuo je 4 Asa i u pesmi Hladnog piva Teško je ful biti kul (Kad se isprazni kasa bit’ ćete Četiri asa). Zasmeta li vam kad Vas kolege sa scene na ovaj način „bocnu“?

Ja sam sretan što su mi (nam) posvetili pesmu jer to niko nikad pre njih nije učinio i ovim putem im zahvaljujem, a jedino što očekujem, pošto njih novac očito ne zanima, to je da prestanu publici naplaćivati karte.

Kad smo već kod bockanja, nemoguće je ne spomenuti Branimira Štulića i vaš „turbulentan“ odnos. Ako se ne varam, posljednji okršaj imali ste negde krajem prošle godine zbog peškira i gitarskih pedala. Gde uopće leži koren vaše višegodišnje „svađe“?

Nema tu nikakve svađe jer svako od nas dvojice je spreman saslušati neugodne stvari o sebi. Jedino što je bilo nepotrebno u ovom zadnjem slučaju s pedalama za Muzej novog vala je izmišljotina (a možda i zaboravnost) da nisam pitao da li ih smem dati na pozajmicu muzeju. Osim toga, to je suvišno sitničarenje ni oko čega. Daj i drugima da žive, pogotovo ako te ništa ne košta.

Jurica Pađen: „Johan je majstor u privlačenju medija“

Za nekog ko se navodno povukao iz javnosti, Štulić ima neverovatno snažan poriv da se svake godine barem jednom obrati medijima i pritom se, često, obrecne i na Vas. Zabavlja li Vas to ili vređa i još bitnije, mislite li da bi u ovoj fazi bilo bolje uopšte se ne uključivati u taj tabloidni cirkus koji nastane svaki put kad se mediji dohvate neke od njegovih borbi protiv vetrenjača? Kakvu korist uopše možete imati od svega toga?

Pa mene to uopšte ne nervira, Johan je majstor u privlačenju medija, očito i njega to zapravo zabavlja, a onda i mene, ni krivog ni dužnog, zapadne deo medijskog blagoslova.

Kako gledate na ove zabrane koncerata pevačima narodnjaka?

Generalno, ja sam protiv zabrana, a oni koji izdaju zabrane trebalo bi da budu svesni da je u pravilu, zabrana najbolja preporuka. Više verujem u edukaciju i osvešćivanje.

I još jedno prigodno pitanje za kraj. Kako biste nekog potpuno nezainteresiranog ili barem granično nemotivisanog nagovorili da dođe na koncert u Tvornicu?

Rekao bih mu da ću pozvati kao gosta na naš nastup Dinu Merlina. Šalim se, rekao bih mu da pokuša provjeriti 8.9. u Tvornici zašto je Aerodrom ovog leta slušalo preko 40 hoiljada ljudi po celoj regiji, uz ples i pevanje, poručio je Ivica Pađen u intervju za Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari