Mariborske legende se vraćaju na muzičku scenu – grupa Lačni Franz uskoro će održati serijal koncerata u Srbiji i to 23. oktobra u Novom Sadu u klubu The Quarter, zatim 24. oktobra u beogradskom Mikser hausu, 25. oktobra u klubu Feedback u Nišu i 26. oktobra u Gradskom kulturnom centru Užice.

 Nakon skoro decenijske pauze, Lačni Franz publici donosi svoju prepoznatljivu mladalačku energiju kojom iznova spaja različite generacije srodnih duša. Povod za ponovno okupljanje i seriju koncerata po regionu Lačnog Franza je novi album, a kao početak velikog povratka na muzičku scenu, bend je objavio novi singl, kojim su sačuvali standarde vlastite istorije. „Jebiveter Junior“ je energična balada, koja, koristeći specifični crni humor, peva o uvek popularnom konformizmu i podseća nas da svako vreme ima svoje barbikaste „Špranjice“ i naduvane „Jebivetre“, svoje lažne lavice i zločeste zmije.

Lačni Franz (Gladni Franc na slovenačkom) juna 1979. osnovali su Zoran Predin i članovi grupe Zevs. Ime benda označava glad za rok muzikom u vreme tada nadolazeće i popularne disko muzike. Prvi veći nastup bend je imao na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su izdali prvi album pod imenom „Ikebana“, koji su snimili za samo 36 sati. Slede albumi „Adijo pamet“, „Ne mi dihat za ovratnik“, koji im donosi prvi hit, „Sliši školjka poje ti“ sa dva koncerta u Ljubljani i Mariboru, „Slon med porcelanom“, „Na svoji strani“, „Sirene tulijo“. U danima kada su odlučivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. izdaju album simboličnog naziva „Zadnja večerja“. Poslednji veći koncert Lačni Franz su održali aprila 1996. u Sarajevu.

Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rokom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”. U večnozelenim tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. godine oživeo koncertni program Lačnog Franza: “Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li će Lačni Franz ikad ponovo nastupiti, kako bi mogle naš koncert doživeti i najnovije generacije radoznalih srodnih duša. Evo sada mogu konačno sve da pozovem da dođu na “Lačni Franz Serbian Tour 2014”, rekao je Predin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari