Od modela do kuvarice i pokretačice ozbiljnog biznisa: Ko je Marta Stjuart, najstarija osoba u kupaćem kostimu na naslovnici magazina „Sports Illustrated"? 1Foto: EPA-EFE/RINGO CHIU

Marta Stjuart je ovih dana privukla pažnju kao najstarija osoba u kupaćem kostimu na naslovnici magazina Sports Illustrated, jer se slikala sa 81 godinom i tako oborila rekord.

Rođena je 1941. godine kao dete učitelja poljskog porekla i vrlo rano je počela da zarađuje novac, prvo kao bejbisiterka igračima bejzbol tima Njujorški Jenkiji, a potom i kao model.

Glumila je u raznim reklamama od 15. godine i nastavila tokom studija, kada je postala model za Šanel, a na kraju je završila fakultet sa dvostrukom diplomom iz istorije i istorije arhitekture.

Na početku karijere je bila berzanski posrednik, ali je ubrzo shvatila koliko voli da restaurira stare stvari, uređuje prostor i kuva, te je započela biznis dostave sa jednom prijateljicom.

 

Zahvaljujući braku sa Endruom Stjuartom upoznala se sa izdavačima koje je impresionirala i 1982. je izdala prvu knjigu pod nazivom Entertaining, koja je postigla veliki uspeh.

Usledilo je izdavanje i mnogih drugih knjiga, među kojima su kuvari, knjige o pravljenju venčanja, priređivanju kućnih zabava itd, a tada je i gostovala u mnogim popularnim emisijama.

Jedan od važnih trenutaka je izdavanje magazina Martha Stewart Living 1990. godine, na osnovu koga je započela i istoimenu televizijsku emisiju i dospela na naslovnicu Njujork Magazina 1995. godine.

Tada je već imala ceo brend, koji je uskoro povezala u novu kompaniju pod nazivom Martha Stewart Living Omnimedia, koja je izašla na Njujoršku berzu 1999. godine.

Po procenjenoj vrednosti deonica, Marta Stjuart je postala prva žena koja je sama postala milijarderka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kada se saznalo da će pasti cene deonica kompanije ImClone Systems, čiji deo je posedovala i Stjuart, njen broker je prodao veliki deo, za šta je ona optužena i osuđena.

Provela je pet meseci u zatvoru i počela da ponovo gradi svoj brend kampanjama i gostovanjima, što je i uspela i nastavila do dan-danas.

Veliki prijatelj joj je Snup Dog, koji je prvo gostovao u njenoj emisiji 2008. kako bi pravili pire od krompira, a nakon toga se vratio da prave braunije, pa se to nastavilo u mnogim drugim zajedničkim projektima.

Kaže da je tajna njene glatke kože povremeno nekonzumiranje alkohola, pilates i druge fizičke aktivnosti, kao i rešavanje ukrštenica i učenje drugih stvari koje prijaju mozgu.

Ima ćerku Aleksis i dvoje unučadi, Džud i Trumana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari