Drugi dan, druga priča. Što je bilo i za očekivati s obzirom da je opšte poznato da su metal fanovi najpredanija i najvernija publika. Po procenama organizatora, u četvrtak uveče na Ušću je bilo između 12 i 15 hiljada ljudi.


Poučeni iskustvom od prvog dana, došli smo sat vremena kasnije od najavljenog početka prvog koncerta. Oko pola sedam, norveški tandem Satyricon, u svoj svojoj odbrani najtamnijih nijansi metala, već su završili svirku i to pod punim svetlom sunčevih zraka, a Paradise Lost su se zahuktali pred publikom koja je, za razliku od juče, već dobro popunila prostor ispred bine koju je sunce i dalje obasjavalo, iako je, kako je to jedan poznavalac prokomentarisao, „šteta gledati ovakav bend po svetlu“.

Black Label Society gromoglasno su počeli sa svirkom oko 19.45, izletevši na binu pod punom opremom, naročito frontmen sa crno belom indijanskom perjanicom na glavi i četvorokrakom gitarom u istim bojama. Posle nekoliko pesama uz gruv bubnja sa zakucavanjem bas pedale i doboša i ditorzirane gitare izleteli su ogromni crni i beli baloni koji su poskakivali po prvim redovima. Osim zastave benda, živopisnu scenografiju upotpunjavali su, iza benda sa obe strane bubnjara, zidovi od naslaganih Marshal kutija, dok je pevač sada četvorokraku gitaru zamenio klasičnom strelom (takođe u crno beloj verziji), a stalak mikrofona krasile su nanizane lobanje sa drvenim krstom na vrhu. Sunce, koje je već počelo da zapada, ispratili su i prizvali sumrak tokom petnaestominutne solaže propraćene ovacijama fanova.

Nakon duge pauze za nameštanje binske opreme, oko 21.20 zvuk daira i Indijanac sa novog albuma „Choice of Weapon“ na bimovima pored bine, najavili su da će uskoro početi The Cult, što je ubrzo potvrdio i prvi rif na čuvenom belom Gretsch-u. Jan Ešberi izleće na binu sa neizostavnim dairama, kulerski odeven u jaknu sa krznenim okovratnikom i crnim sunčanim naočarima, energičan kao i uvek. Odmah su krenuli sa rafalom hitova, uključujući i pesme sa novog albuma, dok je binska rasveta konačno opravdala svoje postojanje pošto je mrak već pao. Posle treće, kultne, „(Here Comes the) Rain“, Jan je pozdravio publiku sa „Good evening Belgrade“, dodavši: „Za one koji su zbunjeni, mi smo The Cult i možemo da vam sviramo kako hoćete – žestoko, nežno ili psihodelično“, te je najavio pesmu „Lucifer“ sa novog albuma. Ova savršena muzička mašinerija na bini, koja zvuči skoro kao da slušamo ploču, nastavila je sa ređanjem hitova sa starih i sa novog albuma, među kojima su se, prirodno izdvojile „Fire Woman“, koju je Ešberi posvetio Zek Vajldu, kao čoveku koji „ima najbolju rokenrol kosu i bradu“, i naravno, legendarna „She Sells Sanctuary“.

Dok su se na bimovima smenjivali kadrovi najpoznatijih detalja iz karijere „princa tame“, publika je skandirala „Ozi, Ozi!“. I konačno, prvi put u Srbiji, dugo najavljivani i dugo očekivani Ozi Ozborn izašao je na binu i, uz povik „neka ludilo počne!“, šou je krenuo sa pesmom „Bark At The Moon“. Sklon ekscentričnostima kao i uvek, već tokom druge pesme“Mr. Crowley“ počeo je da prska publiku šmrkom iz automata za penu, tako da su vrlo brzo i on i prvi redovi bili kao prekriveni belim šlagom. Kako je i najavljeno, Ozi je svirao sa svojim bendom Ozzy Osbourne & Friends, koji broji osam članova, uz neizostavnog Gizer Batlera, s tim što je Zek Vajld sa njima odsvirao ceo koncert, uključujući većinu kultnih pesama iz njegove solo karijere. Sleš, koji je bio zadužen za Black Sabbath pesme, na binu je izašao tek na sredini koncerta i sa Ozijem i ekipom odsvirao neke od najvećih hitova – „Rat Salad“, „Iron Man“ i „War Pigs“. Malo iza ponoći, šou je doživeo vrhunac kada je bina planula od pirotehnike, nakon čega je Ozi doviknuo „Good night!“ i nestao u mraku. Veče se završilo nastupom makedonskog benda Sanatorium, koji je nažalost svirao pred šačicom ljudi, pošto je publika posle Ozija u stampedu napustila festivalsko poprište.

Jelen top 10 turneja stiže u subotu

Beogradsko finale Jelen top 10 će se odigrati na Ušću, četvrtog dana Belgrade Calling Festivala, u subotu 30. juna. Ulaz je apsolutno slobodan, nisu potrebne posebne ulaznice, kao ni da posetioci imaju ulaznice za neki od prethodna tri festivalska dana. Program počinje već u 18 časova, a bendovi će nastupati prema sledećem redosledu: 18.20 Straight Mickey & The Boyz, 19.10 Sharks, Snakes & Planes, 20 Bjesovi, 20.50 Svi na pod, 21.40 Eva Braun, 22.30 Block Out, 23.30 Darkwood Dub, 00.30 Kanda, Kodža i Nebojša i 01.25 Goribor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari