Preminuo je Džet Blek, bubnjar grupe The Stranglers 1Foto: TomGreen / Public Domain / Wikimedia Commons

Džet Blek, rođen kao Brajan Džon Dafi, preminuo je u svom domu u utorak 6. decembra. Osnivač legendarnog britanskog rok benda The Stranglers, Džet je pomogao bendu da ima 23 pesama na britanskoj „top 40“ listi singlova i 19 ploča na britanskoj „top 40“ listi albuma.

Kao jedan od starijih članova grupe, Džet je već bio uspešan biznismen u Gilfordu kada je osnovana grupa The Stranglers 1974. Džet je posedovao nekoliko kombija za sladoled, a jedan od njih, kako će se mnogi fanovi kasnije rado sećati, korišćen je za turneju benda po Velikoj Britaniji.

Džet je prestao da nastupa sa grupom 2015. godine zbog respiratornih zdravstvenih problema, koji ga muče od detinjstva. Uprkos poteškoćama na nastupima pred kraj karijere, Džetov harizmatični šarm magično je delovao na fanove koji bi beskrajno skandirali njegovo ime dok je zauzimao mesto za bubnjevima.

Kao bubnjar u džez bendovima tokom ’60-ih, Džetov stil sviranja je pomogao u oblikovanju jedinstvenog zvuka benda The Stranglersa, poznatog po pesmama kao što su „Golden Brown“, „No More Heroes“, „Peaches“, „Always the Sun“, „Skin Deep“ i „Big Thing Coming“.

Reagujući na tužnu vest, basista i ko-frontmen benda Džej Džej Barnel je rekao: „Komitet za dobrodošlicu se udvostručio. Nakon godina lošeg zdravlja Džet je konačno lišen svoje bede. Bio je sila prirode. Inspiracija. Stranglersa ne bi bilo da nije bilo njega. Veliki erudita. Buntovnik sa mnogo razloga. Pozdravi Dejva od mene.”

Sil Vilkoks, menadžer benda, dodao je: „On je bio pokretačka snaga grupe. Džet Blek je bio prava stvar. Pronicljiv u poslu, talentovan bubnjar i opsesivni perfekcionista. Ovo su samo neki od talenata čoveka kojeg sam imao privilegiju da imam za mentora i svog dragog prijatelja. Ceniću vreme tokom kojeg smo pravili planove, šalili se, jeli, pili i smejali se zajedno.”

Džet je imao mnoštvo drugih dostignuća. Od pisanja dve objavljene knjige koje su dokumentovale zloglasno hapšenje benda The Stranglers 1980. u Nici nakon navodnog podsticanja nereda, pa do dizajniranja patentirane pedale za bas bubanj. Ostaće upamćen i po svojoj veštini izrade nameštaja po meri i po svojim kulinarskim sposobnostima.

Baz Varn, gitarista i kofrontmen benda, rekao je o njemu: „Voleo sam Džeta. Uzeo me je pod svoje okrilje pre više od dve decenije i uvek sam mu ostao privržen. Jako sam tužan što više nije sa nama. Neko vreme mu nije bilo dobro, ali kada sam razgovarao sa njim poslednji put, pre tri nedelje, smejao se i želeo je da čuje sve vesti…još uvek je bio zainteresovan za sve. Bila mi je privilegija što sam ga poznavao i radio sa njim, i što sam bio njegov prijatelj, i nedostajaće mi do kraja života. Počivaj u miru veliki čoveče.”

Poslednjih godina, različiti zdravstveni problemi postali su iscrpljujući za Džeta Bleka, koji je živeo u svojoj kući na selu u Severnom Velsu, blizu svoje porodice i prijatelja.

Džet je iza sebe ostavio suprugu Ejvu i dvoje dece, Šarlot i Entonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari