Gordon LajtfutFoto: Arnielee / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

 

Poznati kanadski kantautor Gordon Lajtfut preminuo je sinoć (1. maja) prirodnom smrću. Imao je 84 godine.

Muzičar, poznat po pesmama „If You Could Read My Mind“ i „Sundown“, umro je u bolnici u Torontu, a prethodno je prošlog meseca otkazao gostovanja u SAD i Kanadi zbog zdravstvenih problema, prenosi Nova.rs.

Gordon Lajtfut, kojeg je Bob Dilan svojevremeno nazvao „retkim talentom“, karijeru je započeo tokom šeste decenije 20. veka u Torontu, a za života je snimio više od 20 studijskih albuma, od kojih je nekoliko dostiglo platinasti odnosno zlatni tiraž, i napisao na stotine pesama.

– Izgubili smo jednog od naših najvećih kantautora. Gordon Lajtfut je u svojoj muzici doneo duh naše zemlje i pomogao u oblikovanju zvučnog pejzaža Kanade. Neka njegova muzika nastavi da inspiriše buduće generacije i živi zauvek – napisao je kanadski premijer Džastin Trudo.

– Jednostavno pišem pesme o tome gde sam i odakle sam – govorio je Lajtfut i većina njegovih pesama, kako podseća agencija AP, bile su autobiografske.

Nije želeo žanrovski precizno da odredi svoj opus.

– To nije kantri, nije folk, nije rok – kazao je u jednom davnašnjem intervjuu.

Kao klinac je počeo da peva u crkvenom horu i sanjao da postane džez muzičar. Čak je s 13 godina pobedio na takmičenju talenata u Torontu. Gitare se „dohvatio“ 1956. godine i ubrzo počeo da stvara pesme, a preselio se u Ameriku kako bi studirao muziku. Međutim, život u Los Anđelesu nije mu prijao, pa se vratio u rodnu Kanadu.

Lajtfut je debitovao na radiju sa singlom „(Remember Me) I’m the One“ 1962. godine, a jedna njegova pesma „If You Could Read My Mind“ prvi put je ušla na Bilbordovu listu 1971, plasiravši se na visoko 5. mesto.

Sredinom sedamdesetih bio je na vrhuncu popularnosti sa singlom i albumom „Sundown“ koji su bili na čelu Bilbordove liste.

Poznat po pesmama „Carefree Highway“, „Early Morning Rain“ ili „The Wreck of the Edmund Fitzgerald“ bio je za života nominovan za nekoliko Gremi nagrada, a ovenčan je s čak 12 priznanja Džuno.

Još 1986. uvršćen je u Kuću slavnih kanadske muzike, a 2001. i u Kuću slavnih kanadske kantri muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari