Debi album grupe Štutgart onlajn (Stuttgart Online) objavljen je prošle nedelje pod nazivom „Radost svakom domaćinstvu“. Grupa postoji još od 2006. godine, a pažnju je, između ostalih, skrenula i numerom „Dan kada je ubijen Zoran Đinđić“, koja se međutim ne nalazi na samom albumu.

– To je pesma koja je već ranije objavljena i koja je provela određeni broj dana u vrhu domaćih top lista i kao takva svojom temom zaslužuje poseban kolosek kojim se kreće. To naravno ne znači da tim činom osporavamo njen kvalitet i vrednost. Naprotiv, ovim činom je izdižemo na pijedestal domaćeg stvaralaštva – objašnjavaju Bojan Slačala i Marko Barišić koji čine Štutgart Onlajn, a koji su zajednički odgovorili na pitanja Danasa putem elektronske pošte.

Kako je smišljen neobičan naziv za grupu Stuttgart Online?

– Sem toga što je veoma zvučan i lako pamtiv, ovaj naziv ima veze sa pozitivnim utiscima koje na nas svakodnevno ostavljaju vrhunska dostignuća moderne nemačke države. U svim sferama naših interesovanja, od kulture i sporta do politike i evropskih integracija.

Da li ste imali muzičke uzore kada ste stvarali numere za debi album?

– Mislimo da se o popularnom stvaralaštvu ne može govoriti bez uticaja. Sve oko nas su proizvodi nekih uticaja! Dakako su to najviše bili muzički pravci spočetka 80-ih pa do danas.

U vašim pesmama pevate i o uspavanosti srpskog društva, surovoj realnosti u kojoj se nalazi. Kakvu poruku želite da prenesete muzikom koju pravite?

– Ne samo srpskog – to je više problem čitavog regiona. Slična društva – slični problemi „Kakva je to snaga kad je volja jaka?!“ I pitanje i parola… i upitnik i uzvičnik.

Kakvi su utisci nastupa na prostorima bivše Jugoslavije? Kako vas ljudi doživljavaju u Puli, Zagrebu, a kako u Skoplju?

– U Puli toplo mediteransko pankerski, u Zagrebu prestoničko purgerski, u Skoplju otvoreno i toplo južnjački! Ooo kakva smo samo zemlja bili – neverovatna! Ko nas upozna poželeće da nas oduvek zna!

Da li postoji mogućnost za nastupe van granica bivše Jugoslavije?

– Područja našeg bitisanja su teritorije bivše države a prioritet pokušaj emancipacije i kulturnog osvešćenja zapuštenih individua, kojih na našu, vašu i njihovu žalost ima previše! U ovom trenutku smatramo da je naš rad najpotrebniji ovde gde se trenutno nalazimo.

Članovi grupe

Grupu Štutgart onlajn čine: Bojan Slačala (bas gitara, glas) i Marko Barišić (bubanj, glas).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari