Bagremov med: Rokenrol kakav se više ne svira 1Foto: Promo/Bagremov med

– Doživeli smo paralizu sna, ali nismo razmišljali o pesmi u tom momentu. Paraliza sna je pakao, ali samo treba otvoriti oči, što je neki put najteže. To je horor pesma, iako zaobilazimo metal koji je glavni predstavnik ovog žanra i stvaramo pod uticajem rok muzike iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Danas se teži ka čistom i isproduciranom zvuku koji je previše sterilan, a mi jurimo prirodniji, sirov zvuk, kao onaj sa ploče u kome se oseća ljudski faktor – to za Danas kažu iz muzičari iz benda Bagremov med, predstavljajući svoj album koji treba da izađe do kraja godine i koji nosi naziv po pesmi „Paraliza sna“.

Oni će zajedno sa bendom Vatrom u led u petak, 12. avgusta, održati koncert u zemunskom klub Fest.

Bagremov med je autorski sastav iz Beograda. Čine ga bubnjar Nemanja Terić, gitarista i prateći vokal Bojan Ristić i basista i glavni vokal Strahinja Popović.

Bend je duži niz godina predstavljao sebe u drugoj postavi, kao i pod drugim imenom, da bi se nakon jednog nastupa u Pirotu 2019. vratio u Beograd kao Bagremov med.

Karakteristično za zvuk ovog benda je to što istražuje sve aspekte rok muzike iz perioda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, iz vizure današnjice.

– To je muzika uz koju smo sva trojica odrasli, i koju najviše volimo da slušamo. Ne zapostavljamo ni devedesete, ni dvehiljadite, u toku smo sa muzikom, a odlazimo i u ranije periode, vraćamo se na džez četrdesetih i pedesetih. Međutim, najviše se zabavljamo periodom od šezdesetih do osamdesetih. Nismo ušli u ovo da bismo obnavljali tu muziku, već iz toga vadimo inspiraciju i stvaramo autorske stvari u modernijem okruženju. Nastavljamo žanr kroz vreme – ukazuju muzičari.

Upitani kako bi konkretno objasnili svoj zvuk, oni u šali komentarišu: „nešto što se više ne svira“.

– Snimili smo album koji je u fazi miksa i nosi naziv „Paraliza sna“. Veliki je proces bio odabrati pesme, kao i rad na najsitnijim detaljima jer imamo dosta pesama, ali smo za ovaj album pažljivo birali. Koncept albuma je live izvođenje, što nije karakteristično za današnjicu kada se snima instrument po instrument. Mi smo album snimili „staromodno“, kao što su činili naši idoli pomenutog perioda – kažu iz benda i dodaju da su album producirali Aleksa Račić i Marko Mitrović iz studia Digimedia u Beogradu.

Oni se u stvaranju muzike ne vode jednom temom, iako je ljubav nešto što se provlači kroz pesme. Pesma po kojoj album nosi ime je lična, a napisao ju je Strahinja kada je otišao da živi u Sloveniji, jer se u tom momentu osetio usamljeno pošto pored sebe nije imao drage ljude.

A s obzirom da njihova muzička inspiracija dolazi iz prošlog veka, upitali smo bend kako vide trenutnu scenu i kako današnjica utiče na njihovo stvaranje.

– Veliki problem danas je što se muzika više gleda nego sluša, iako postoje aplikacije za slušanje muzike. Međutim, kada odeš na YouTube pre ćeš kliknuti na spot nego na sliku. To je dokaz da danas ljudi više gledaju ljude koji sviraju nego što se udubljuju u muziku. Nekada se tako slušala muzika, sa ploča. Danas je sve dostupnije pa tako nastaju problemi za ljude koji se malo dublje bave muzikom – ukazuju iz benda.

Inače, na svirci u Festu nastupa i bend Vatrom u led, prijatelji Bagremovog meda sa kojima dele studio, a svirka će imati i humanitarni karakter.Bagremov med: Rokenrol kakav se više ne svira 2

– Pre godinu i po dana Milošu je ustanovljena leukemija i zračenje i ostalo lečenje nije upalilo, pa mora da ide u inostranstvo. Potrebno je da se skupi 230.000 evra, akcija je započeta, i na koncertu će biti i kutija sa informacijama za donacije. U toku koncerta podsetićemo ljude da budu humani i ubace novac u kutiju – dodaju muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari