Povodom kineske Nove godine, godine zeca koja je počela 3. februara, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum večeras i sutra uveče gostuje Državni ansambl Kine, koji će se na svom prvom gostovanju u Srbiji predstaviti spektaklom „Šarm Dunhuanga“.


– Kroz tradicionalne kineske plesove, muziku i pesme beogradska publika upoznaće veličinu i sjaj drevne kineske istorije i kulture inspirisan 17. vekova starim freskama, skulpturama i knjigama pisanim na svili iz pećine Mogao na planini Mingša, u kineskom gradu Dunhuangu u provinciji Gansu – objašnjava za Danas Euduar Ile, član Upravnog odbora Madlenianuma i rukovodilac Umetničke agencije.

Dunhuang je istorijski grad, koji se nalazi na drevnom putu svile, kulturnoj sponi između Istoka i Zapada. U njemu se nalazi i pećina Mogao, u kojima su otkriveni antikviteti, hiljade freski, skulptura, kao i veliki broj knjiga pisanih na svili, koje predstavljaju ne samo „blago budističke kulture i esenciju kineskog drevnog kulturnog i jedinstvenog umetničkog izraza“, nego i svetsku kulturnu baštinu koja se od 1987. nalazi na Uneskovoj listi. Fresko slikarstvo pećine Mogao kostimima, muzičkim instrumentima i plesom oživljeno je u muzičko-igračkim scenama „Šarma iz Dunhuanga“, u kojim se na osnovu priča oslikanih na zidovima Mogaoa i usmenog predanja naroda Dunhuanga, koristi tradicionalna kineska estetika i kombinacija pesme, plesa i muzike. Program ovog spektakla pripreman je tri godine.

Državni ansambl Kine postoji od 1939, kao jedna od najznačajnijih umetničkih kineskih grupa obišao je ceo svet. U okviru ovogodišnjeg kineskog Prolećnog festivala radosti gostuje u Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji. Madlenianum je, prema rečima, Eduarda Ilea, jedina privatna umetnička kuća koja je domaćin Državnom ansamblu Kine, čije je dolazak u Beograd pomoglo i Ministarstvo kulture Srbije. Za uzvrat Madlenianum bi sa baletom „Orfej iz podzemlja“ trebalo da gostuje na Pekinškom majskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari