Strah od povratka u psihozu: Bristol objavio spot za pesmu Dno na Dan obeležavanja mentalnog zdravlja 1Foto: John Smith

Trio Bristol, bend koji svira mešavinu stonera, popa i grandža, objavio je početkom nedelje spot za pesmu Dno.

Spot je izašao 10. oktobra na Svetski dan mentalnog zdravlja, a tekstopisac, pevač i gitarista benda Marko Mićanović kaže da se pesma bavi stanjima psihoze, traumama nakon izlaska iz nje, ali i strahom od povratka u istu.

– Imao sam prilike da vidim takvo stanje kod dosta bliskih, dragih ljudi, koji su iz svog ugla prilično slikovito uspevali da opišu razne horore koje su zapazili. Ne mogu da kažem da sam uložio puno vremena u pesmu, ali mogu da kažem da sam preneo delić onoga što sam osetio iz tih priča; kod onoga što sam video – ukazuje Marko.

Muzičar ističe da mu inspiracija za muziku i tekstove koje kreira dolazi iz životnih izazova. To su, ukazuje, uvek bili katalizator za stvaranje muzike i pisanje tekstova.

– Papir i instrumenti sve trpe, jedino što je papir sada zamenila tastatura – zapaža muzičar.

Inače, snimanje, miks i produciranje pesme Dno radio je Boris Mladenović Bomla (Jarboli, Škrtice, Veliki prezir, Lira Vega), a snimana je u maju, kod Roberta Telčera (Partibrejkers, Veliki prezir, Boye) u studiju Šamarčina u Vrbasu.

Posle toga su, kaže Mićanović, otišli u Bomlin „bunker“.

– Bomla je tamo proveo višenedeljni pakao, pošto mu je Slaviša (basista benda) konstantno sedeo na glavi. Ali eto, i taj pakao se završio, pa se nadam da će Bomla i dalje hteti da nas snima – kaže Mićanović.

Spot je, dodaje on, snimala Jovana Milovanović, poznata kao Skullcheez.

– Ona je po meni jedna od najboljih, ako ne i najbolja koncertna fotografkinja na ovim prostorima. Jovan Dorkin (Stomp, Magma, Panterčuga) i Strahinja Filipović, koji je takođe vrhunski snimatelj i fotograf, su nam izašli u susret sa prostorom i rasvetom, tako da smo se spustili u njihov „bunker“ studio u hotelu Jugoslavija. Nakon što je završeno snimanje preuzeo sam montažu na sebe, jer sam imao sliku toga kako bi sve to trebalo da izgleda – priča Marko.

Mićanović kroz šalu dodaje da su muzičke kompozicije Bristola prilično jednostavne, tako da na sastav gledaju više kao na „fiskulturu“ nego kao na bend.

– U pitanju su neki pop aranžmani sa fuzzom, shodno tome može da se čuje grandž, stoner i pop u numerama. Sve je prilično pamtljivo, malo je tvrđi zvuk, solaže ne postoje, niti bilo kakvo presviravanje – kaže Mićanović.

Marko dodaje da je od starta razjasnio da nema želju da se sa 35 godina bavi komplikovanom muzikom, što, kako se njemu čini, svima u bendu prija, jer imaju i druge projekte, pa im ovaj dođe kao ventil.

– „Prvi put“ radimo ovako nešto, pa smo bili bez ideje kako će izgledati, ali mislim da je ispalo vrlo dobro. Album ne verujem da ćemo objavljivati u skorije vreme. Trenutni koncept je da izbacujemo po singl sa spotom na svakih mesec, ili par, jer danas ljudi nemaju vremena za albume. Oni danas više gledaju nego što slušaju muziku – primećuje Mićanović.

Što se tiče lajv nastupa, Bristol je za vikend nastupio na Dunav festu.

– Što se tiče svirki, sačekao nas je Palanački Dunav fest u Bačkoj Palanci ove subote, a momci iz benda EGO iz Niša su nas pozvali da dođemo 11. novembra malo na jug, a možda će i oni svratiti do nas pre toga – najavljuje muzičar.

„Iako me je Slaven navukao na priču, od inicijalne postave ostao sam samo ja“: Mićanović o nastanku Bristola

Bristol je prema Mićanovićevim rečima sastavljen na brzinu pre nekih pola godine, kada je njegov drugar, Slaven Gužvić, poželeo da sviraju zajedno.

– Pre nekoliko meseci me je ostavila žena, tako da sam se posle duže pauze vratio muzici. U početku je Nemanja Miković iz grupe Sara Džesika Panker bio na basu, Slaven na bubnju. Nemanja je morao da pobegne od nas, pošto su razne stvari krenule prilično brzo da se dešavaju – ušli smo u studio da se snimamo posle mesec i po dana, i već su drugi bendovi krenuli da nas cimaju za svirke – što je značilo da on ne bi mogao da se posveti matičnom bendu. Umesto Nemanje je došao Slaviša Pavlović, a Slaven je dobio green card „za Amerike“, pa je i njega na bubnju zamenio Branislav Miletić (Stvor, Sharks, snakes and planes). Od inicijalne postave ostao sam samo ja, iako me je Slaven navukao na priču oko pravljenja benda sa 35 godina u dupetu – žali se kroz šalu Marko Mićanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari