Subotica je u subotu bila svojevrsni centar ex-YU muzike – Ibrica Jusić, Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić, Tomaž Domicelj, Leo Martin, Lado Leskovar, Atomsko sklonište, Kemal Monteno, samo su neke od zvezda koje su se pred subotičkom publikom pojavile u okviru retrospektive festivala „Muzička omladina“, jednog od najznačajnijih pop i rok festivala bivše države.

Nekadašnje zvezde jugoslovenske pop i rok scene i par hiljada njihovih obožavatelja, kao u nekoj vremenskoj kapsuli, načas su se vratili u vreme svoje mladosti zahvaljujući muzici koja je, na prvi pogled, jedina ostala nepromenjena. No, iako se očekivalo da Halu sportova popune uglavnom generacije „iz pedeset i neke“, bilo je i onih toliko mladih da baš nijedno slavno ime nisu znali, ali su svejedno uživali.

Povod za ovaj muzički rimejk je 50. godišnjica osnivanja festivala, ali i najava njegovog oživljavanja, čime bi se već od sledeće godine ponovo otvorio prostor za mlade muzičke talente, ali sada u regionalnim okvirima. Inicijatori nove „Omladine“ su kompozitori Kornelije Kovač i Gabor Lanđel. „Ne smemo zaboraviti da su upravo ovde počeli Kornelije Kovač, Zdenko Runjić, Đorđe Novković, pa i ja na neki način. Nažalost, danas mladi nemaju takve manifestacije gde bi pokazali svoj talenat… Očekujem da narednih godina ovde dođu „neki novi klinci“ koji će krenuti nekim svojim putem, samo im treba dati šansu da pokažu šta umeju“, kaže za Danas Ibrica Jusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari